25. 06. 2022.
Defile kočija banjalučkim ulicama u utorak, bogat kulturno-umjetnički program

Defile kočija banjalučkim ulicama u utorak, bogat kulturno-umjetnički program

Defile kočija banjalučkim ulicama u utorak, bogat kulturno-umjetnički program

Kako dolikuje tradiciji i običajima, Grad Banja Luka ove godine oživljava veliki pravoslavnog praznika Duhovi.

Tako će na ulicama našeg grada u utorak, 14. juna, od 19.00 časova, biti upriličen bogat kulturno – umjetnički program, kao i defile kočija odnosno kočijada.

U okviru programa, između ostalog će u koloni zaprežnih vozila, biti i desetak kočija i isto toliko konjanika, koji će prolaziti centrom grada.

Obilježavanjem ovog dana, Banja Luka će ponovo da oživi tradiciju, koju su naši sugrađani već pomalo i zaboravili, a koja je i te kako bila poznata u nekim prijašnjim vremenima.

Defile kočija će se kretati od tvrđave Kastel, sve do Hrama Hrista Spasitelja, ispred kojeg će biti upriličen bogat kulturno – umjetnički program.

Istorijat Duhovskog vašara u Banjoj Luci

Praznik Silaska Svetog Duha na Apostole, u narodu poznatiji kao Trojice/Duhovi, je bio još u XIX vijeku izuzetno poštovan u Banjoj Luci – prvenstveno u duhovnom smislu, ali i u onom narodnom , budući da je na Duhovske dane održavan nadaleko poznati banjalučki vašar.

Izgradnjom hrama Svete Trojice, 1879. koji je bio posvećen ovom prazniku, tradicija saborovanja je dodatno ojačana , budući da je varoška crkva za svoju glavnu slavu imala upravo ovaj praznik .

Vašarski dani bili su karakteristični i po trkama konja, čak šta-više, po njima su u regiji bili izuzetno poznati, a trke su održane i 1933. godine.

Pred sam Drugi svjetski rat vašarski dani su postali brend Banje Luke i poprimili su izgled svojevrsnog sajma koji se sa tri Duhovska dana proširio na cijelu sedmicu.

Drugi svjetski rat je prekinuo ovu tradiciju, stoga je svake hvale dostojno da se ono po čemu je Banja Luka u svoje vrijeme bila poznata ponovo afirmiše i oživi, naravno u skladu sa zakonitostima vremena u kome Banjalučani sada žive, navode iz Gradske uprave.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender