29. 06. 2022.
Iznajmili dizalicu da mlada prebaci jabuku preko kuće (VIDEO)

Iznajmili dizalicu da mlada prebaci jabuku preko kuće (VIDEO)

Iznajmili dizalicu da mlada prebaci jabuku preko kuće (VIDEO)

Mladenci iz Gruda postali hit na društvenim mrežama nakon što su za ceremoniju svog vjenčanja angažovali dizalicu da ih podigne kako bi ispoštovali stari svadbeni običaj i prebacili jabuku preko velike porodične kuće.

Prebacivanje jabuke preko porodične kuće za mladu je na dan vjenčanja stari svadbeni običaj koji je u u Hercegovini bio obavezan i posebno zanimljiv za sve prisutne.

Prema tradiciji, kad svatovi pristignu mladoženjinoj kući, mlada je između ostalog imala zadatak i da prebaci jabuku preko kuće.

Vjerovalo se kad mlada prebaci jabuku da je to dobar znak, da će se mladenci slagati i živjeti u ljubavi. Ako mlada ne bi uspjela da prebaci jabuku, to se smatralo lošim znakom i vjerovalo se da bi se mogla mlada vratiti kući.

Međutim, kako se u Hercegovini zadnjih godina prave sve veće porodične kuće mladenkama  je prebacivanje jabuka postao veliki izazov. Nekad bi im pomogli i kumovi, a nerijetko se događalo da u tom pokušaju razbiju stakla na prozorima i sve češće se bez uspjeha završavao taj obred, zbog čega se počelo odustajati od tog djela ceremonije, pa je ovaj običaj skoro iščezao.

Međutim vođeni starom narodnom izrekom, “Bolje da propadne selo nego običaji”, mladenci iz Gruda, Jure Ćorluka i njegova odabranica Ivana su ovaj dio svadbenog običaja odlučili sačuvati i izvesti u nekoj modernoj verziji, a time postali i hit na internetu.

Oni su angažovali dizalicu i svečano obučeni ušli u korpu kako bi ih vozač dignuo u vazduh da sa potrebne visine prebaci jabuku preko mladoženjine velike porodične kuće u Grudama, što je izazvalo oduševljenje brojnih gostiju na ceremoniji njihovog vjenčanja, javlja Klix/Mondo.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender