26. 06. 2022.
Paprene cijene izleta: Roditelji banjalučkih đaka žale se na visoke cijene

Paprene cijene izleta: Roditelji banjalučkih đaka žale se na visoke cijene

Paprene cijene izleta: Roditelji banjalučkih đaka žale se na visoke cijene

Zašto se školski izleti papreno naplaćuju kada djeca putuju tek nekoliko kilometara od grada, pitaju se ovih dana banjalučki roditelji.

Uoči kraja školske godine aktuelni su jednodnevni izleti đaka u okolini Banjaluke, za koje treba platiti i više od 20 KM.

Roditelji su, malo je rečeno, ogorčeni ovim cijenama, u koje je uglavnom uključen samo prevoz.

Tako izleti u Jaružane, na Slatini, i na Borje koštaju po 25 KM, a do manastira Gomionica i Kozare treba platiti 20 KM. Djeca nose svoju užinu od kuće.

I sami učitelji pričaju da im je bilo neprijatno prenijeti roditeljima koliko trebaju platiti izlet, pogotovo jer dosta njih ima dvoje i više školaraca.

Svi su roditelji u razredu baš ljuti na ovu nepravdu. Na sve to, još moramo djeci pakovati i užinu. Pa, mogli su im bar obezbijediti sendviče i vodu. Igraju na naše emocije prema djeci, jer niko neće da mu dijete ispašta i ne ide na izlet s drugovima – negoduje majka učenika.

Roditelji smatraju da ni poskupljenje goriva ne može opravdati nerealno visoke cijene školskih izleta.

– Cijene su nelogične i u poređenju s komercijalnim cijenama prevoza. Ni redovna autobuska karta ne košta 20 KM, a ovdje se radi o grupi učenika, pa gdje je popust na toliki broj putnika?! Sami da organizujemo izlet na Banj brdo, trebali bismo platiti samo jednu marku za prevoz Banj busom – govori otac dvoje školaraca.

Ipak, ima i roditelja koji su složno odustali od skupih izleta, pa će djeca pod budnim okom učiteljica dan provesti u parku “Mladen Stojanović”. Manje je bitna lokacija, kažu, najvažnije je da se đaci druže, a njima će sigurno svuda biti lijepo.

Predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola banjalučke regije Miroslav Popržen pojašnjava roditeljima da škole moraju ispoštovati propisane procedure za organizaciju izleta, a cijene su stvar tržišta.

– Da može škola direktno da ugovara izlete, ja bih kao direktor to dogovorio, regulisao samo prevoz, ali mi ne možemo tako raditi. Imamo propisanu proceduru, i nama je isto kada organizujemo izlet na jedan dan ili put u Španiju. Agencije nama dostave ponude na traženu destinaciju i mi biramo najpovoljniju – ističe Popržen.

Teško je udovoljiti svim ljudima, kaže on, i šta god da uradite nekom ste krivi.

– Ljudi porede koliko je karta do Prijedora i nazad i mjere po tome cijenu izleta. Nije to isto. Za jednodnevni izlet mora se raditi tehnički pregled autobusa, iako se, na primjer, djeca svakodnevno voze istim autobusima na međugradskim linijama. Vanredni tehnički pregled ne smije biti stariji od 24 sata i košta 100 KM. To je dodatni teret za agenciju, a pri tome cijeli taj dan su im “zarobljeni” vozač i autobus. Ko organizuje izlete hoće i da zaradi – napominje Popržen.

Najviše su, govori, traženi izleti u Mlinsku rijeku, gde samo ulaz košta sedam maraka.

– Ima škola koje nisu organizovale ništa. Onda roditelji protestuju zbog toga što njihova deca nisu nigde bila – zaključuje Popržen.

Dok jedni negoduju na skupoću, drugi roditelji su kivni na škole koje nisu organizovale izlete.

– Dijete mi završava šesti razred i još nijednom za toliko godina nisu otišli na izlet ili ekskurziju sa školom. Nije ni to rješenje. Žao mi je djece i platila bih koliko traže samo da negdje otputuju s razredom, jer mislim da je to nezaboravna uspomena – rekla je majka jednog dječaka.

(Srpskainfo)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender