25. 06. 2022.
Mišel: Većina političkih lidera BiH prihvatila Sporazum

Mišel: Većina političkih lidera BiH prihvatila Sporazum

Mišel: Većina političkih lidera BiH prihvatila Sporazum

Poslije osam časova razgovora političkih lidera BiH sa predstavnicima EU u Briselu postignut je ””politički sporazum o jakoj i kredibilnoj mapi puta kojom će se sprovovoditi reforme u BiH u cilji napretka ka evropskoj buducnosti””, naveo je domaćin sastanka, predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel.

Iako se ni predstavnici EU kao domaćina susreta, ni učesnici nisu obratili medijima nakon cjelodnevnog sastanka u Briselu, iz kancelarije Mišela objavljeno je da su predstavnici političkih partija, zastrupljenih u Parlamentu BiH, usvojili sporazum kojim ponavljaju svoju posvećenost ””očuvanju i izgradnji mirne, stabilne, suverene i nezavisne funkcionalne evropske države Bosne i Hercegovine koju čine Bošnjaci, Hrvati i Srbi kao konstitutivni narodi (zajedno sa Ostalima), te građani Bosne i Hercegovine koja se sastoji od dva entiteta i Brčko Distrikta”.

U tekstu koji je podržala većina lidera političkih stranaka zastupljenih u Parlamentu BiH dodaje se i posvećenost principima vladavine prava, sprovođenju demokratskih izbora, razvoju demokratskih institucija i evropskoj budućcnosti BiH.

Istovremeno, lideri političkih partija i članovi Predsjedništva BiH obavezali su se da će preduzimati konstruktivne reforme kako bi ””zaštitili i unapredili properitet, finkcionisanje i bezbjednost BiH””.

U saopštenju Evropskog savjeta navodi se da su lideri političkih partija i članovi Predsjedništva BiH iskazali punu posvećenost poštovanju odluka međunarodnih i domaćih sudova kao i da su se obavezali da će raditi na efikasnom sprovođenju opštih izbora u zemlji, zakazanih za 2022. godinu, te da će nakon izbora konstruktivno sarađivati na brzom formiranju novih zakonodavnih i izvršnih organa vlasti na svim nivoima, a u skladu sa zakonom propisanim rokovima.

”Odlučno će raditi na ispunjavanju 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Komisije o aplikaciji zemlje za članstvo u EU, kako bi napredovali na putu ka EU i odgovorili na težnje ljudi”, navodi se u tekstu dogovorenog Sporazuma.

Sporazum pominje i nastavak usklađivanja BIH sa zajeničkom spoljnom i bezbjednosnom politikom, posvećenost preduzimanju konkretnih koraka u promovisanju ambijenta pogodnog pomirenju u cilju prevazilaženja naslijeđa rata i pozdravlja aktivnu podršku EU u olakšavanju dijaloga, izgradnji povjerenja i završetku navedenih koraka.

U Evropskom savjetu navode da je sporazum potpisalo 12 učesnika sastanka iz BiH, uključujući i sva tri člana Predsjedništva, iako je Milorad Dodik srpski član Predsjedništva na svom tviter nalogu naveo da nije potpisano ništa.

Uz konstataciju da na sastanak u Briselu nije došao lider HDZ BiH Dragan Čović, kao i da je ”iz Republike Srpske pozvano na raspravu i usvajanje odluke u Predsjedništvu BiH o situaciji u Ukrajini”, u Briselu napominju da je sporazum prvno neobavezujući dokument, sačinjen u namjeri da se da podsticaj BiH da izađe iz političke blokade i krene napred na putu evrointegracija, javlja Tanjug.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender