27. 06. 2022.

Počeo upis u svim srednjim školama u Srpskoj

Prvi, junski upisni rok za školsku 2022/23.godinu za učenike koji imaju 60 i više bodova počeo je danas u svim srednjim školama u Republici Srpskoj.

Prilikom upisa, kandidati se mogu prijaviti za najviše dva zanimanja u stručnim školama, dva smjera u gimnaziji ili dva odsjeka u umjetničkim školama i u tom slučaju im se boduju rezultati u uspjehu u oba zanimanja, smjera ili odsjeka, a rangiranje se vrši prema uspjehu u oba zanimanja, smjera ili odsjeka.

Junski rok traje od 13. do 24. juna, a julski rok od 4. do 15. jula 2021. godine.

Redoslijed kandidata utvrđuje se prema ukupnom broju bodova, a bodovanje vrši na osnovu opšteg uspjeha u osnovnoj školi, uspjeha iz pet predmeta značajnih za zanimanje u stručnim školama, smjeru u gimnaziji ili odsjeku u umjetničkim školama, za koji kandidat konkuriše, te na osnovu rezultata ostvarenih na posebnom ispitu za umjetničke škole.

Svim učenicima, koji se opredijele za srednje stručno obrazovanje, dostupan je od danas i portal www.mojezanimanjers.com koji je nastao u okviru projekta „Promocija stručnog obrazovanja u Republici Srpskoj“, koji provodi Unija udruženja poslodavaca u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i kulture Republike Srpske, a uz podršku Njemačke razvojne agencije (GIZ).

Platforma www.mojezanimanjers.com nastala je iz potrebe da se na jednom mjestu objedine sve informacije o srednjem stručnom obrazovanju, o stručnim zanimanjima i o perspektivama ovih zanimanja u Republici Srpskoj.
Portal je namijenjen učenicima, njihovim roditeljima i poslodavcima, a sadrži informacije o školama i poslodavcima u Republici Srpskoj, praksi kod poslodavaca i perspektivama stručnih zanimanja u tekućem periodu, kao i zakonsku regulativu u oblasti srednjeg obrazovanja.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender