25. 06. 2022.
Šarović objasnio zašto nije otišao u Brisel: Neprihvatljive su bile tri stavke

Šarović objasnio zašto nije otišao u Brisel: Neprihvatljive su bile tri stavke

Šarović objasnio zašto nije otišao u Brisel: Neprihvatljive su bile tri stavke

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović iznio je razloge svog neodlaska na sastanak političkih predstavnika iz BiH sa evropskim zvaničnicima u Briselu, istakavši da je briselski dokument imao priliku prethodno vidjeti te da je neptihvatljivim ocijenio tri stavke.

Istakao je da zbog tih razloga nije želio da učestvuje u daljim sastancima.

“Ne želim tu predstavu pred izbore. Od nas je tražen stav i ja sam ga iznio. U dokumentu je, pored dobrih stvari, mnogo onih koje su neprihvatljive”, kazao je Šarović i poručio da ga iznenađuje da je bilo ko iz RS dao makar i saglasnost.

Objasnio je da su svoju saglasnost dali predstavnici vladajuće koalicije iz RS, te to ocijenio “kapitulacijom”, uz objašnjenje da “vrag leži u malim stvarima” i da se to pokazalo i u ovom dokumentu.

“Onaj ko je pod ogromnim ličnim pritiskom, stvara i nama problem jer više razmišlja o sebi i posljedicama po sebe. I ja sam bio u takvoj situaciji, isto sam bio doveden u jednu prostoriju i traženo je da Ministarstvo odbrane pređe na nivo BiH. Znao sam šta slijedi i trpio sam. Milorad Dodik je pod ogromnim pritiskom, ali ko ga je tjerao na ovu vrstu avanture i sunovrata. Kada je posljednji put pomenuo evropski put BiH, a sada mu je to svaka rečenica”, dodao je Šarović.

Prva stavka koja je za Šarovića neprihvatljiva je pitanje koje se odnosi na obavezu za praćenje i preuzimanje bezbjednosne politike i sankcija Evropske unije.

“To znači da se mi obavezujemo da ćemo nastaviti da pratimo sankcije i politiku EU u smislu bezbjednosnih prilika, a u ovom slučaju to je Rusija, a mi smo na sjednici NSRS drugačije o tome govorili i zauzimali drugačije stavove. Uostalom, šta oni nama daju, mi nismo ni kandidat, pa da nam nude nešto u tom smislu da bismo išli korak dalje”, rekao je Šarović.

Šarović je problematičnim ocijenio i pitanje dalje ustavne reforme, zasnovane na preporukama, između ostalog, i Venecijanske komisije.

“Ne treba da zamazujemo oči kada su stavovi Venecijanske komisije ranije predočeni i predviđaju smanjenje udjela, povlačenja vitalnog nacionalnog interesa i od BiH i stranaka se traži da ono što je preneseno silom i pritiskom sa RS na nivo BiH, da se to legalizuje kroz izmjene i dopune Ustava”, poručio je Šarović.

Treća stavka je poštovanje i implementacije presuda međunarodnih ili domaćih sudova.

“To znači da smo mi svojim potpisom saglasni da se šuma, voda, rijeke, poljoprivredno zemljište, knjiže na nivo BiH. Ne može da bude alibi da se o pitanju državne imovine razgovara poslije izbora, kao što je to naveo lider SNSD-a. Kao da mi treba da budemo srećni što će se o imovini govoriti u novembru ili decembru”, rekao je danas predsjednik SDS-a.

Podsjećamo, na jučerašnjem sastanku lidera parlamentarnih stranaka iz RS u Briselu su prisustvovali lider SNSD-a Milorad Dodik, predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić, predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić, predsjednik Demokratskog narodnog saveza Nenad Nešić i predsjednik Partije demokratskog progresa Branislav Borenović.

(Mondo)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender