25. 06. 2022.
Dodik nakon sastanka sa Čavušogluom: Razgovarali smo i o situaciji u BiH

Dodik nakon sastanka sa Čavušogluom: Razgovarali smo i o situaciji u BiH

Dodik nakon sastanka sa Čavušogluom: Razgovarali smo i o situaciji u BiH

Ovo je bio jedan dobar sastanak i jedno dobro gostoprimstvo ministra spoljnih poslova Turske Mevluta Čavušoglua, izjavio je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik za RTRS.

Jedna o tema na sastanku bila je i situacija u BiH koju, naveo je Dodik, Čavušoglu dobro poznaje.

– Ponovo smo rehabilitovali jednu staru temu, a to je da se putem trilateralnog sastanka na kojem bi s jedne strane bili Erdogan kao predsjednik Turske, Zoran Milanović kao predsjednik Hrvatske i Aleksandar Vučić kao predsjednik Srbije, te trojica predstavnika srpskog, hrvatskog i bošnjačkog naroda iz BiHnađe dodatna energija i volja da napravimo određen dogovor koji bi dodatno stabilizovao situaciju u samoj BiH – poručio je Dodik nakon sastanka sa Čavušogluom u Istanbulu.

Nezaobilazna tema bila je procjena i ocjena političke situacije u Ukrajini.

– Moram da kažem da sa Turskom dijelimo značajne stavove i vrijednosti. Cijenimo da nema potrebe da se bude na bilo čijoj strani, da treba biti na strani mira, da treba gledati poziciju svoje zemlje – naglasio je Dodik.

Dogovoren isti tretman za đubrivo za jesenju sjetvu

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je nakon večerašnjeg sastanka u Istanbulu sa turskim ministrom inostranih poslova Mevlutom Čavušogluom da je dogovoren isti tretman za isporuku BiH đubriva iz Turske za jesenju sjetvu, kao što je to bilo i za proljećnu.

Dodik je rekao da je zahvalio i turskom predsjedniku Redžepu Tajipu Erdoganu sa kojim je ranije razgovarao, a i ministru Čavušogluu koji je dao podršku tome da se đubrivo iz Turske, koja inače uvozi iz Rusije i Ukrajine, u svojim kotama obezbijedi BiH, što je ona i u činila i dala BiH određenu količinu đubriva koje je iskorišteno u proljećnoj sjetvi.

Srpski član Predsjedništva BiH naveo je da je na sastanku, koji je ocijenio dobrim, razgovarano i o infrastrukturnim projektima, a prva tema bila je o auto-putu Sarajevo-Beograd.

“Upravo u ovom trenutku i danas ranije i sutra treba da se finalizuju razgovori između srpskih i kineskih kompanija koji će zajedno da rješavaju ta pitanja na prostoru Republike Srpske i uvjeren sam u dobar dogovor o tome”, izjavio je Dodik.

Turska strana je, kako je rekao, veoma zaintereosvana da dođe do pokretanja projekta i brze realizacije.

Osvrćući se na globalnu ekonomsku situaciju, Dodik je ocijenio da će biti mnogo problema u snabdijevanju hranom i energijom, te ocijenio da u BiH, odnosno u Republici Srpskoj i Federaciji BiH treba razgovarati o tome kako da se naprave određene robne zalihe prvenstveno nafte i nekih osnovnih sirovina i prehrambenih proizvoda.

“I o tome smo razgovarali, da se preko njihovih banaka obezbijede određena sredstva, kako bismo mogli na vrijeme da intervenišemo i to sve obezbijedimo”, rekao je Dodik.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender