29. 06. 2022.
Hoće li jedna ulica dobiti ime po njoj: Korisnici društvenih mreža se opraštaju od babe Ruže

Hoće li jedna ulica dobiti ime po njoj: Korisnici društvenih mreža se opraštaju od babe Ruže

Hoće li jedna ulica dobiti ime po njoj: Korisnici društvenih mreža se opraštaju od babe Ruže

Korisnici društvenih mreža se opraštaju od babe Ruže, dijele uspomene i slike koje ih vežu za vlasnicu legendarne banjalučke kafane “Krajišnik”, koja je juče preminula.

Ružica Kerkez, Banjalučanima poznata kao baba Ruža, u svojoj kafani u blizini Narodne skupštine Republike Srpske ugostila je od putnika namjernika do novinara, ministre, poslanike i predsjednike.

Svi oni su rado dolazili i rado se vraćali, da uživaju u domaćinskoj atmosferi i “čašici razgovora” s baba Ružom. Vijest o smrti je pogodila sve koji su imali priliku da provedu vrijeme s njom. U jednoj od objava je navedeno “Počivaj u miru, baba Ružo! Nek ti je laka zemlja!”

Pojedini su isticali koliki značaj je imala u njihovim životima.

“U mom Tviteru više je slika Ružinog kafanskog stola nego sa ljetovanja. Bila je drug, inteligentna, duhovita, žena velikog srca, laf, borac. Ružo, hvala ti za sve. Za svako veliko hladno pivo, najbolji pomfrit i mudre riječi.”

Od babe Ruže se oprostio i gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković. On je u objavi naveo: “U mom društvu se na pitanje – gdje slavimo večeras, znalo da je odgovor – kod teta Ruže. Mali prostor, u kome je bilo mjesta za čitavu Banjaluku, stvorio je mnoge uspomene zahvaljujući tebi koja si život posvetila svima nama, a Banjaluku pokazala onakvom kakva jeste – domaćinska.”

Pored toga javili su se i predlozi da dio ulice u kojoj se nalazi legendarna kafana “Krajišnik” promijeni ime i da u budućnosti nosi naziv Ružina ulica. Taj prijedlog bi mogao biti upućen u skupštinsku proceduru, jer je predsjednik gradskog parlamenta Mladen Ilić na ta prijedlog odgovorio: “Uputićemo inicijativu na komisiju i odjeljenje”.

Međutim, jedan korisnik društvenih mreža je pomislio da se predsjednik Skupštine grada Banjaluka šali: ”Jel’ ovaj zbilja misli pokrenuti inicijativu da se da ime ulici po babi koja je prodavala jeftinu pivu.”

Bilo je i sasvim drugačijih mišljenja, a izdvajamo jedno.

Kako god bilo, baba Ruža i njen “Krajišnik” su obilježili posljednjih skoro pet decenija života grada na Vrbasu, javlja Srpskainfo.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender