29. 06. 2022.
Savjet ministara zabranio izvoz ogrevnog drveta iz BiH

Savjet ministara zabranio izvoz ogrevnog drveta iz BiH

Savjet ministara zabranio izvoz ogrevnog drveta iz BiH

Savjet ministara BiH danas je na vanrednoj telefonskoj sjednici donio odluku o zabrani izvoza oblovine, ogrevnog drveta i peleta iz BiH.

Prijedlog ove odluke početkom juna ove godine uputio je ministar Spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac, a nakon razgovora s federalnim ministrom poljoprivrede Šemsudinom Dedićem i predstavnicima Privredne komore i Udruženja poslodavaca.

-Stavovi nadležnih institucija Republike Srpske i FBiH o neophodnosti usvajanja ove odluke su usaglašeni i identični, što je ohrabrujuća vijest za domaće proizvođače i drvoprerađivače – istakao je ministar Košarac početkom juna.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac izjavio je nakon sjednice da je ovom odlukom predviđena privremena zabrana izvoza oblovine, peleta i ogrevnog drveta do kraja septembra, odnosno na period od 90 dana.

Košarac je naglasio da je pelet poskupio 155 odsto u odnosu na prošlu godinu, a da se izvoz peleta u prvom kvartalu povećao na 78 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

– Da nije donesena ova odluka, ovo bi bio udar na budžet građana u BiH – poručio je Košarac.

U Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa smatraju da će zabranom izvoza zaštititi domaće privrednike i zaustaviti kontinuirano poskupljenje šumskih sortimenata, ogrevnog drveta i proizvoda od drveta.

-Svrha odluke je osiguranje neophodnih količina za prerađivačku industriju i otklanjanje prijetnje od ozbiljne ili nepopravljive štete po šume u BiH te sprečavanje kritične nestašice ovih proizvoda za stanovništvo i privredu prouzrokovane krizom na svjetskom tržištu energenata – navelo je ranije Ministarstvo u prijedlogu.

Cijena peleta u BiH u odnosu na isti period lani duplo je viša, pa je sada za tonu potrebno izdvojiti i do 600 maraka

Poskupljenja peleta prate i cijene ogrevnog drveta. Tako je paleta dostigla čak 230 maraka, što je za 50 maraka više u odnosu na ranije godine, javlja Glas Srpske.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender