25. 06. 2022.
Cvijanović: Sarajevsko-romanijska regija je kolijevka Srpske

Cvijanović: Sarajevsko-romanijska regija je kolijevka Srpske

Cvijanović: Sarajevsko-romanijska regija je kolijevka Srpske

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas u Sokocu da je Sarajevsko–romanijska regija kolijevka Republike Srpske, da je sa njom dijelila dobro i zlo, sa njom rasla i razvijala se i da je tako i danas.

Neka nam današnji dan bude podsjetnik na herojske podvige iz prošlosti i putokaz ka mirnoj i prosperitetnoj budućnosti”, poručila je Cvijanovićeva tokom obilježavanja Dana odbrane Sarajevsko-romanijske regije u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Predsjednik Srpske je u obraćanju istakla da je posebna čast biti danas na Ravnoj Romaniji i zajedno obilježiti dan kada je odbranjena Sarajevsko-romanijska regija.

“Živeći danas u slobodi, dužni smo da se s posebnim poštovanjem sjećamo naših neustrašivih boraca koji su u junu 1995. herojskim naporima slomili ofanzivu takozvane Armije BiH. Cilj višestruko brojnijeg neprijatelja bio je da porazi slavni Sarajevsko-romanijski korpus, ali u toj namjeri nisu uspjeli”, navela je ona.

Cvijanovićeva je podsjetila da su tokom teških, dvonedjeljnih borbi zauvijek razbijene agresorske iluzije onih koji su sanjali o tome da ovladaju ovim slobodarskim krajevima.

Junska bitka, navela je ona, bila je jedna od posljednjih i najvažnijih, ali ne i jedina na području ove regije koja je podnijela ogroman teret Odbrambeno–otadžbinskog rata.

Ona je podsjetila da je svaki peti, od gotovo 20.000 boraca Sarajevsko-romanijskog korpusa, položio svoj život u temelje Republike Srpske.

Cvijanovićeva je rekla da taj podatak i izgubljeni životi najbolje svjedoče o veličini žrtve za slobodu i odbranu Republike Srpske.

“Dužni smo da pamtimo i cijenimo njihovu žrtvu, da vodimo računa o njihovim porodicama, preživjelim saborcima i onima koji su na braniku naše slobode ostali bez dijelova svoga tijela. Dužni smo da i dalje odlučno branimo Republiku Srpsku, jer je ona garant našeg opstanka, slobode i razvoja”, poručila je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, svaka institucija i nadležnost Republike, svaki komad teritorije, svako slovo u Ustavu teškom mukom su izvojevani.

“Niko nam ništa nije poklonio, zato mi nemamo dug prema bilo kome, osim prema našim građanima i onima koji vječno počivaju na Malom Zejtinliku i drugim mjestima širom naše Republike. Zbog toga ne želimo i nećemo da se odreknemo našeg prava da budemo svoji na svome i da u miru radimo i gradimo bolju i uspješniju budućnost”, poruka je predsjednika Republike Srpske.

Ona je rekla da institucije Republika Srpska ne očekuju da se bilo ko, unutar ili izvan BiH, odrekne svojih ustavnih prava ili svoje slobode i da zato ni drugi ne mogu od Srpske to očekivati ili tražiti.

“Čuvaćemo mir i stabilnost, naša vrata ostaće širom otvorena za razgovor i dijalog, ali nikada nećemo podleći pritiscima i odreći se onoga što nam pripada”, naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da od osnivanja Republike Srpske do današnjih dana nikada nije bilo lako niti jednostavno.

“I to je nešto što ljudima na Romaniji i u Istočnom Sarajevu ne morate objašnjavati, jer oni najbolje znaju kroz šta su sve prošli. Mnogo izazova je tek pred nama, ali uvjerena sam da ćemo ih zajednički uspješno prevazići, kao što smo to i do sada uspijevali. Neka nam današnji dan bude podsjetnik na herojske podvige iz prošlosti i putokaz ka mirnoj i prosperitetnoj budućnosti”, rekla je Cvijanovićeva.

Na Sokocu i Ravnoj Romaniji danas se obilježava herojska odbrana Sarajevsko-romanijske regije u Odbrambeno-otadžbinskom ratu u kojoj je živote položilo više od 4.000 srpskih boraca, javlja Srna.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender