02. 07. 2022.
Na budžetu mjesta za 3.200 brucoša: Upis na fakultete u Srpskoj od 20. juna

Na budžetu mjesta za 3.200 brucoša: Upis na fakultete u Srpskoj od 20. juna

Na budžetu mjesta za 3.200 brucoša: Upis na fakultete u Srpskoj od 20. juna

Na dva javna univerziteta u Srpskoj planiran je upis 4.193 brucoša, od čega 2.500 u Banjaluci, a ostatak u Istočnom Sarajevu.

Od ponedjeljka, 20. juna, budući studenti mogu predati prijave za željeni fakultet, a polaganje prijemnog ispita je 27. juna. 

Mjesta za brucoše koji će se finansirati iz budžeta ima za ukupno njih 3.198, a preostalih 1.000 mjesta je za studente na samofinansiranju, vanredne i strane državljane.

Od 17 javnih fakulteta u Banjaluci, najviše mjesta za upis u prvu godinu nudi se na Medicinskom fakultetu – 395, za čak devet smjerova. U Istočnom Sarajevu za buduće medicinare predviđeno je 250 mjesta, dok najviše budućih studenata, 369, prima Filozofski fakultet sa svojih 17 smjerova, od politikologije, stranih jezika do matematike.

Po prvi put u Banjaluci je predviđen upis i 30 studenata sinologije, koji će izučavati kineski jezik, kulturu i međunarodne odnose.

“Na osnovu velike zainteresovanosti za izučavanje kineskog jezika na Konfucijevom institutu na Univerzitetu u Banjaluci, smatramo da ćemo imati dovoljno studenata koji žele da upišu ovaj studijski program- rekao je ranije rektor Radoslav Gajanin.

Novina je da je u ovoj akademskoj godini raspisan konkurs i za prijem prve generacije studenata na program Agromediteranska proizvodnja u Trebinju, koji je licenciran još 2013. godine, ali do sada nije bilo dovoljno zainteresovanih kandidata.

Rezultati konkursa na Univerzitetu u Banjaluci i Istočnom Sarajevu biće objavljeni 29. juna do 14 časova. Upis primljenih kandidata počinje 4. jula, a završava 8. jula.

Drugi upisni rok u Srpskoj, krajem avgusta, biće organizovan na fakultetima koji u prvom terminu ne upišu planiran broj studenata, a prijemni ispit zakazan je za 5. septembar, javlja Srpskainfo.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender