01. 07. 2022.
SZO zbog diskriminacije mijenja ime majmunskih boginja

SZO zbog diskriminacije mijenja ime majmunskih boginja

SZO zbog diskriminacije mijenja ime majmunskih boginja

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) najavila je da će preimenovati virus majmunskih boginja, kojim se ove godine zarazilo više od 1.600 ljudi u 39 zemalja, smatrajući da trenutno ime može da djeluje stigmatizujuće.

Generalni direktor SZO Tedros Adanom Gebrejesus rekao je da ta organizacija zajedno s partnerima i ekspertima iz cijelog svijeta radi na tome da promijeni ime majmunskih boginja, a uskoro će biti saopšteno novo ime pod kojim će se ubuduće voditi ovaj virus.

Jedna grupa naučnika iz Afrike sastavila je dokument u kojem je ukazala da postoji hitna potreba da se pronađe nediskriminušće i nestigmatizujuće ime virusa.

Naučnici smatraju da je nazivanje majmunskog virusa “afričkim virusom” zabrinjavajuće i da oni koriste pojam hMPXV.

Trenutni naziv “majmunske boginje” ne odgovara pravilima SZO, prema kojima virusi ne bi trebalo da dobijaju ime po geografskim regionima i životinjama.

Zahtjev za preimenovanje virusa majmunskih boginja liči na raspravu oko diskusije da se preimenuje kovid-19 virus, kada još nije imao naziv, u bio je okarakterisan kao Vuhan virus.

Majmunske boginje su svoje ime dobile pošto su 1958. godine otkrivene kod majmuna u laboratiriji, nakon što je bolest utvrđena u kolonijama majmuna.

Prvi slučaj oboljenja čovjeka od ovog virusa zabilježen je 1970. u Demokratskoj Republici Kongo, javlja Tanjug.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender