01. 07. 2022.
Putin: Vladajuće elite na Zapadu žive u iluzijama

Putin: Vladajuće elite na Zapadu žive u iluzijama

Putin: Vladajuće elite na Zapadu žive u iluzijama

Predsjednik Rusije Vladimir Putin upozorio je danas na to da vladajuće elite na Zapadu žive u iluzijama i ne žele da uoče promjene.

“Zemlje ”zlatne milijarde” i dalje smatraju sve ostale svojim kolonijama, drugom rasom”, rekao je Putin na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu na kome su glavne teme: ruska ekonomija, kriza u svijetu i operacija u Ukrajini.

Kolege na Zapadu pokušavaju da se suprotstave toku istorije i misle u kategorijama prošlog vijeka, ocijenio je Putin, prenio je Sputnjik.

Prema Putinovim riječima, sadašnje promjene u ekonomiji i međunarodnoj politici su tektonske i revolucionarne.

SAD su proglasivši pobjedu u Hladnom ratu svoje interese proglasile svetim, upozorio je predsjednik Rusije i dodao da je u takvim uslovima svijet postao nestabilan.

Šabloni u politici i ekonomiji ne funkcionišu, iako zapadne zemlje pokušavaju da ih nametnu, istakao je on.

Odluka o specijalnoj vojnoj operaciji bila je teška, ali potrebna

Odluka Rusije da započne specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini bila je teška, ali potrebna, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin.

Putin je iznio komentare u govoru na Svjetskom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu.

Rusija je saopštila da je poslala vojsku u Ukrajinu 24. februara kako bi demilitarizovala tu zemlju i riješila se nacionalista koji prijete govornicima ruskog jezika u Ukrajini.

Rojters piše da Ukrajina i zapadne zemlje smatraju da tvrdnje Rusije predstavljaju “neosnovan izgovor za napad”.

Svi zadaci operacije će biti ispunjeni, a zalog tome je hrabrost i heroizam vojnika, konsolidacija društva, naveo je predsjednik Rusije.

Prema njegovim riječima, ruski vojnici brane pravo Rusije na slobodan i bezbjedan razvoj, boreći se protiv pseudovrijednosti, degradacije i dehumanizacije.

Zapad nastavlja da pumpa Ukrajinu oružjem, ne žaleći novac za širenje rusofobije, istakao je Putin na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu na kome su glavne teme: ruska ekonomija, kriza u svijetu i operacija u Ukrajini.

“Konsolidacija ruskog društva daje snage ruskim vojnicima”, naglasio je predsjednik Rusije.

Sankcije protiv Rusije nerazumne i nepromišljene

Predsjednik Rusije Vladimir Putin ocijenio je danas sankcije protiv Rusije kao nerazumne i nepromišljene.

“Njihov cilj je da na brzinu samelju rusku ekonomiju, ali to nije uspjelo”, rekao je Putin na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu na kome su glavne teme: ruska ekonomija, kriza u svijetu i operacija u Ukrajini.

On je naglasio da ruske vlasti korak po korak normalizuju ekonomsku situaciju, prenio je Sputnjik.

Evropska unija gubi globalnu konkurentnost zbog sankcija protiv Rusije za mnoge buduće godine, a tempo rasta evropske ekonomije se smanjuje.

Prema njegovim riječima, lideri evropskih zemalja u neformalnim razgovorima razmatraju sankcije, govore da one mogu da budu primjenjene protiv svakog ko im nije po volji, uključujući i članice Evropske unije.

Evropski političari su sopstvenoj ekonomiji nanijeli težak udarac svojim rukama, tamo rastu cijene, upozorio je Putin.

“Sve češće slušam izraz ”Putinova inflacija”. To je upućeno onima koji ne umiju da čitaju i pišu. Dejstva Rusije u Donbasu s tom inflacijom nemaju nikakve veze”, istakao je Putin.

On je naglasio da sve što se danas događa u svijetu nije rezultat događaja od poslednjih mjeseci, već je počelo mnogo ranije zbog neodgovorne politike G7.

Evropska unija je konačno izgubila svoj politički suverenitet, a njene elite plešu tuđu muziku, nanoseći štetu sopstvenom stanovništvu, upozorio je ruski predsjednik.

Sadašnja situacija u Evropi će dovesti do eksplozije radikalizma, a u perspektivi do smjene elita, istakao je Putin.

Prema ocijeni ruskog predsjednika, Zapad bez pardona nameće svoju etiku i kulturu, obuhvatajući sve oblasti, uključujući i sport.

“Štaviše, oni grubo i bez pardona nameću svoju etiku, gledišta na kulturu i razumijevanje istorije, a ponekad dovode u pitanje suverenitet i integritet država i prijete njihovoj egzistenciji”, rekao je Putin.

Putin je dodao da ako neki “buntovnik” ne može da se “smiri”, pokušavaju da ga izoluju, ukinu. “Koristi se sve, pa i sport, olimpijski pokret, zabranjuje kultura, remek-djela umetnosti iz jednog jedinog razloga, a to je da su autori pogrešnog porijkla”, rekao je Putin.

U Sankt Peterburgu se od 15. do 18. juna održava jubilarni 25. Međunarodni ekonomski forum, podsjeća RIA “Novosti”.

Inflacija od 16,7 odsto i dalje visoka

Inflacija u Rusiji od 16,7 odsto i dalje je visoka, a vlasti će nastaviti da rade na njenom smanjenju, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin.

“Samo tri mjeseca nakon masivnog paketa sankcija, potisnuli smo nagli porast inflacije. Nakon vrhunca od 17,8 odsto, inflacija sada iznosi 16,7 odsto i nastavlja da opada. Ekonomska dinamika se stabilizuje, javne finansije su dobre”, rekao je Putin na Svjetskom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, uz napomenu da će Vlada nastaviti da smanjuje inflaciju.

On je istakao da je neophodno da se stvore uslovi za razvoj proizvodnje i snabdijevanja na domaćem tržištu i da se vrati potražnja i dostupnost kredita.

(Srna)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender