26. 06. 2022.
Većina privrednih subjekata podržala odluku o neradnoj nedjelji

Većina privrednih subjekata podržala odluku o neradnoj nedjelji

Većina privrednih subjekata podržala odluku o neradnoj nedjelji

U Privrednoj komori Republike Srpske održan je sastanak sa privrednim subjektima iz sektora trgovine u vezi sa odlukom o neradnoj nedjelji koju je predložila gradska administracija na čelu sa gradonačelnikom Draškom Stanivukovićem.

Tokom sastanka, kojem su u ime Gradske uprave prisustvovali gradski menadžer Bojan Kresojević i savjetnica gradonačelnika za ekonomska pitanja Valentina Aničić, većina privrednih subjekata podržala je donošenje odluke o neradnoj  nedjelji.

-Od prisutnih deset privrednih subjekata, njih šest smatra da je prihvatljivo donošenje odluke dok je četiri nije podržalo. Uvažavajući i činjenicu da je ranije anketiranih 90 do 95 odsto zaposlenih u marketima opredijeljeno za uvođenje neradne nedjelje, da je to opredjeljenje granskog sindikata i odluka Saveza opština i gradova Republike Srpske, te isto tako  i većinski podržano od strane predstavnika supermarekta, trgovačkih lanca i tržnih centara, mislimo da je sasvim jasno da je ovo dobra odluka i Gradska uprava ne može zauzeti nijedan drugi stav, nego da treba donijeti ovakavu odluku – kazao je gradski menadžer.

Kresojević ističe da je tokom jučerašnjeg sastanka konstatovano da Grad Bijeljina, koji je u novembru prošle godine donio odluku o uvođenju neradne nedjelje, nije imao negativne ekonomske efekte, a posebno na onaj segment koji je najvažniji – zaposlenost.

-Ukupan broj zaposlenih ostao je nepromijenjen od 30. novembra do 30. aprila i u oba trenutka iznosio je 6.857. Međutim, ovaj sektor je dominantan po zapošljavanju žena, i to preko 65 odsto, pa je u Bijeljini u istom periodu broj nezaposlenih žena smanjen sa 4.042 na 3.971. Dakle, po pitanju zaposlenosti čak u Bijeljeni u ovom segmentu ženske radne snage su ostvareni pozitivni pomaci – pojasnio je on.

S druge strane, kako je naveo – pojedini učesnici sastanka su konstatovali da se to neće odraziti negativno na njihov promet iz razloga da ukoliko niko ne radi od trgovinskih subjekata nedjeljom, doći će do preraspodjele, a ljudi će i dalje ostvarivati potrebe za kupovinom tih roba kao što je to bilo i do sada.

Podsjećamo, krajem maja gradonačelnik Stanivuković uputio je u skupštinsku proceduru strateški važnu odluku o neradnoj nedjelji, za koju je javnost već iskazala veliku podršku.

Skupštinski kolegijum je opet skinuo ovu tačku sa dnevnog reda sjednice Skupštine Grada, koja je zakazana za 29. jun, navode iz Gradske uprave.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender