04. 07. 2022.
Patrijarh Porfirije, na radost brojnih vjernika, u Hramu Svetog Save u Mrkonjić Gradu

Patrijarh Porfirije, na radost brojnih vjernika, u Hramu Svetog Save u Mrkonjić Gradu

Patrijarh Porfirije, na radost brojnih vjernika, u Hramu Svetog Save u Mrkonjić Gradu

Patrijarh srpski Porfirije u posjeti je Eparhiji bihaćko-petrovačkoj i rmanjskoj. Večeras je u Mrkonjić Gradu gdje u Hramu Svetog Save služio litrugiju. Brojni vjernici došli da čuju obraćanje patrijarha, da ih blagoslovi i pouči.

Na radost brojnih vijernika ispred Hrama Svetog Save u Mrkonjić Gradu stigao je patrijarh srpski Porfirije  da se pomoli za pravoslavne vjernike i da ih blagoslovi.

Patrijarh je poručio da je vjera temelj na kome je srpski narod gradio sebe kroz vijekove, na kojem danas živi i bez kojeg nije moguće da ima bilo kakav pogled na budućnost.

Istakao je da je ovaj prostor u vremenu progona pravoslavne vjere bez stida i straha pokazivao svoju vjeru i sačuvao svetinje.

– Svaki put kada sam dolazio, dolazio sam da se utješim vašom vjerom, nadom, ljubavlju – poručio je patrijarh Porfirije obraćajući se vjernicima u Hramu Svetog Save.

Njegova svetost je ukazao da je tu riječ o hrišćanskoj, svetosavskoj vjeri koja je oblikovala srpski narod vijekovima i sačuvala ga od raznih istorijskih iskušenja.

– Sve ono što u duhu svetome i po ljubavi Božijoj večeras osjećam, poznato mi je unazad decenijama kada je riječ o ovom kraju – rekao je patrijarh Porfirije i dodao da je decenijama upoznat sa vjerom, ljubavi i snagom naroda.

On je poručio da u životu svakog vjernika i zajednice mora biti Isus Hrist.

– Braćo i sestre, hvala vam na ljubavi, što postojite, hvala vam što živite pravoslavnom vjerom – poručio je vjernicima patrijarh Porfirije.

Patrijarh Porfirije je stigao na poziv vladike bihaćko–petrovačkog i rmanjskog Sergija koji je rekao da današnje okupljanje i doček Njegove svetosti patrijarha srpskog Porfirija predstavljaju zalog zajedništvu i u budućnosti.

Podsjećajući na zla koja su pričinjena ovoj eparhiji u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, episkop Sergije je rekao da je od tada izgrađeno sve ono što je potrebno za život u Eparhiji bihaćko-petrovačkoj.

– Dolazite Svetosti u eparhiju koju su zasijala mučenici i velemučenici, znani i neznani. Njihove svete mošti su nas temelj – dodao je vladika Sergije.

On je poželio dobrodošlicu patrijarhu Porfiriju i istakao da će ga uvijek sa radošću dočekivati.

Dočeku patrijarha, uz brojne vjernike, prisustvovali su i predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija, Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Јoanikije, episkopi vranjski Pahomije, mileševski Atanasije, gornjokarlovački Gerasim, bujenosaireski i južnocentralnoamerički Kirilo i mohački Damaskin.

 Prisutni su i načelnik opštine Mrkonjić Grad Dragan Vođević i načelnici susjednih opština.

Sutra će patrijarh Porfirije služiti Svetu arhijerejsku liturgiju u manastiru Glogovac u Šipovu gdje će biti održan i Јanjski sabor. Iguman manastira Svetog velikomučenika Georgija u Glogovcu, otac Јerotej, rekao je da su počastvovani što Јanjski kraj i sabor posjećuje patrijarh Porfirije. (RTRS)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender