30. 06. 2022.
Sufinansiranje vantjelesne oplodnje: Konkurs traje duže, mogu se prijaviti žene do 45 godina

Sufinansiranje vantjelesne oplodnje: Konkurs traje duže, mogu se prijaviti žene do 45 godina

Sufinansiranje vantjelesne oplodnje: Konkurs traje duže, mogu se prijaviti žene do 45 godina

Sufinansiranje vatjelesne oplodnje ove godine donosi više novina i olakšica, kako bi se podržao što veći broj parova u sticanju potomstva.

-Zaista smo uvažili sve ono što su bile zamjerke prethodnih godina, ali i zajedno sa vrhunskim stručnjacima iz ove oblasti, udruženjima, kao i sa ljudima koji su sami u ovoj problematici pokušali smo da nađemo najbolje moguće rješenje i da ove godine postignemo najbolje rezultate iz ove oblasti – poručila je savjetnica gradonačelnika za kulturu i socijalnu politiku, Mirna Savić – Banjac.

Sa velikim stručnjakom iz ove oblasti Miodragom Stojkovićem, članom Visokog savjeta gradonačelnika, kako je navela – urađen je novi pravilnik u vezi sa sufinansiranjem procesa vantjelesne oplodnje i prema tom pravilniku objavljen je javni poziv, koji je otvoren sve do 22. avgusta.

Upravo trajanje javnog poziva koje je sa ranijih 30 produženo na 90 dana – jedna je od novina koje predviđa novi Pravilnik.

-Pričali smo i sa strukom i sa udruženjima koja se bave ovom oblasti i shvatili smo da je period trajanja javnog poziva bio poprilično kratak s obzirom na to da se mora pribaviti i obimnija medicinska dokumentacija, tako da sada javni poziv traje tri mjeseca od dana raspisivanja – kazala je ona.

Novim Pravilnikom takođe je povećana i starosna granica za žene, pa tako pravo na prijavu od sada imaju žene do 45 godina.

-Pokušali smo da pomognemo i onim parovima koji su do sada bili ograničeni godinama, tako da sada i žene preko 42 godine imaju priliku da dobiju određeno sufinansiranje. Takođe, dodatni bodovi su obezbijeđeni i za udruženi sterilitet, kao i za žene za koje su sada malo drugačija pravila koje moraju da idu na donaciju jajne ćelije – kazala je Savić – Banjac.

Naime, Javni konkurs za dodjelu jednokratne novčane pomoći  za sufinansiranje troškova  jednog postupka vantjelesne oplodnje objavljen je 23. maja i može se, zajedno sa Pravilnikom, preuzeti OVDJE.

Prijave sa potrebnom dokumentacijom dostavljaju se Odjeljenju za  društvene djelatnosti Grada Banja Luka, putem Prijemne kancelarije Gradske uprave, kancelarija 14, u zatvorenoj koverti, sa naznakom: „Javni konkurs za dodjelu jednokratne novčane pomoći za sufinansiranje troškova jednog postupka biomedicinski potpomognute oplodnje“, ili  putem pošte – preporučeno, na adresu: Grad Banja Luka, Gradska uprava, Odjeljenje za društvene djelatnosti, Trg srpskih vladara 1, 78 000 Banja Luka.

Sve informacije u vezi  javnog konkursa mogu se dobiti kod samostalnog stručnog saradnika –koordinatora za zdravstvo, putem telefona broj: 051/244-444, lokal 716, ili direktno – u kancelariji broj 24.

Za ovu podršku bračnim parovima iz gradskog budžeta biće izdvojeno 95.000 KM, a pojedinačni iznos koji će biti dodijeljen za sufinansiranje postupka vantjelesne oplodnje  iznosi 4.000 KM.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender