26. 06. 2022.
Ljekari iz stomaka pacijenta izvadili 233 predmeta

Ljekari iz stomaka pacijenta izvadili 233 predmeta

Ljekari iz stomaka pacijenta izvadili 233 predmeta

Ljekari iz Vana, grada u Turskoj, su tokom operativnog zahvata iz stomaka 35-godišnjeg pacijenta izvadili 233 strana predmeta među kojima su kovanice, baterije, magnet, ekseri, dijelovi stakla, kamenje i šrafova.

Porodica je muškarca Z. D., koji živi u distriktu Ipekuolu i ima psihičkih problema, odvezli u klinički centar pri Univerzitetu Juzuncu Jil u Vanu.

Tokom ultrazvučnog i RTG pregleda ustanovljeno je da se u stomaku pacijenta nalaze brojni strani predmeti.

Podvrgnut je operativnom zahvatu, a iz stomaka su izvađena 233 strana predmeta, među kojima su 83 kovanice od jednu liru, baterije, magnet, ekseri, delovi stakla, kamenje i šrafovi.

Zahvat je trajao dva sata, a pacijent će biti zadržan nekoliko dana.

Hirurg Serhat Binici je za Anadoliju izjavio kako je abdomen potpuno očišćen od stranih predmeta.

“Ovo nije nešto što se često vidi kod odraslih, većinom je to riječ o djeci koja nesvjesno progutaju strane predmete. Kada je riječ o odraslima, to su većinom slučajevi kada pacijenti imaju psihičkih problema, zatvorenici ili žrtve zlostavljanja”, kazao je Binici.

Dodao je kako je pomenuti pacijent ranije progutao 75 eksera.

“Stanje pacijenta je stabilno. Počeo je da unosi vodu i hranu. Pratićemo stanje”, kazao je Binici za ovu agenciju.

Glavni ljekar bolnice Umit Haluk Iliklerden kazao je kako građane treba upozoravati da budu oprezni zbog opasnosti da djeca i pacijenti s psihičkim poremećajima mogu da progutaju neke predmete.

Brat pacijenta Burhan Demir kazao je kako su odmah potražili pomoć ljekara i zahvalio timu na urađenom poslu. (N1) Foto: Ilustracija

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender