03. 07. 2022.
“Brojni radnici bi zbog neradne nedjelje ostali bez posla”: Iz Privredne komore Srpske poručuju da je Grad Banjaluka zanemario činjenice

“Brojni radnici bi zbog neradne nedjelje ostali bez posla”: Iz Privredne komore Srpske poručuju da je Grad Banjaluka zanemario činjenice

“Brojni radnici bi zbog neradne nedjelje ostali bez posla”: Iz Privredne komore Srpske poručuju da je Grad Banjaluka zanemario činjenice

Grad Banjaluka je zanemario brojne činjenice koje ukazuju da bi uvođenje neradne nedjelje nekima od velikih kompanija u sektoru trgovine prouzrokovale značajnu štetu, te da bi brojni radnici ostali bez posla.

Rekli su ovo u Privrednoj komori Republike Srpske komentarišući nedavno održani sastanak sa privrednim subjektima iz sektora trgovine, a u vezi odluke o neradnoj neđelji koju je predložila gradska administracija.

Nakon tog sastanka iz Grada Banjaluka su poručili da je “većina privrednih subjekata podržala donošenje odluke o neradnoj nedelji i da od prisutnih deset privrednih subjekata, njih šest smatra da je prihvatljivo donošenje odluke dok je četiri nije podržalo”. Iz Privredne komore RS poručuju da žele da ponude “drugačiju stranu priče” o neradnoj neđelji.

– Naime, istina je, kao što je navedeno, da su predstavnici šest velikih trgovačkih objekata, od 10 prisutnih na sastanku, podržali uvođenje neradne neđelje, ali uz određene uslove i upozorenja. Između ostalog, smatraju, da se ova odluka donese za sve koji se bave trgovinom prehrambenih proizvoda, kako ne bi došlo do „prelijevanja“ i kupaca i profita u one objekte koji bi mogli da rade, poput marketa na benzinskim pumpama, što nije objavljeno na stranici GU Banjaluka. Isto tako, predstavnici tih privrednih društava su svjesni da bi donošenjem navedene odluke o neradnoj neđelji njima bilo olakšano poslovanje u smislu organizacije posla, ali da bi istovremeno ta odluka bila pogubna za trgovačke centre, male trgovačke radnje, te mala porodična privredna društva u kojima rade cijele porodice – naveli su u Privrednoj komori RS.


Ukazali su na to da na u objavi na sajtu GU Banjaluka nije navedeno ni to da bi uvođenje neradne neđelje, prema jasnoj analizi predstavnika najvećeg banjalučkog tržnog centra, podrazumijevalo otpuštanje između 150 i 180 radnika, od ukupno 800 radnika, zbog manjeg broja radnih sati, i to u prvom mahu.

U Gradskoj upravi Banjaluka zanemarili su i podatak, koji je takođe iznesen na sastanku, da bi prema procjenama odmah, nakon eventualnog usvajanja ovakve odluke, bez posla ostalo između 500 i 600 radnika. Područna privredna komora je spremna da provede anketu među radnicima tržnih centara u najvećem gradu Srpske, koja će sadržavati i upozorenje o mogućnosti da ostanu bez posla i tako ugroze egzistenciju svojih porodica. Postavljeno je i pitanje šta će se desiti sa bioskopom ili cvjećarama u sklopu tržnih centara, koje su izuzete planiranom odlukom, ako je objekat u kojem rade zatvoren, a da bi se otvorio, podrazumijeva pokretače sistema klimatizacije, osvjetljenja, angažman potrebnog osoblja, što je preskupo-precizirali su u Privrednoj komori RS.

Naglasili su da prema zvaničnim podacima u provedenoj analizi od januara do maja tekuće 2022. godine, najveći tržni centar neđeljom, kao drugim najposjećenijim danom, posjeti između 13 i 14.000 kupaca, što kako navode u Privrednoj komori RS, “jasno pokazuje kolika bi šteta bila nanesena, a pad prometa procjenjuje se na preko 15 odsto”.

Predstavnici ovog centra su i na sastanku jasno ukazali da bi taj broj posjetilaca bio trajno izgubljen, a smanjenje prihoda nikada nadoknađeno. Predstavnici drugog regionalnog lanca sportske opreme su na sastanku takođe prezentovali podatak da je u periodu od januara do maja tekuće 2022. godine u njihovim objektima evidentiran ulazak od 150.000 ljudi nedeljom, te da promet nedeljom učestvuje sa 16% u ukupnom prometu ovog privrednog društva, što jasno ukazuje na činjenicu da će privrednici iz oblasti trgovine u neprehrambenom dijelu mnogo izgubiti ukoliko se usvoji odluka o zabrani rada neđeljom – precizirali su u Privrednoj komori RS.

Napomenuli su da je na sastanku istaknuto, ali da u objavi na sajtu Grada nije navedeno, da bi odluka o neradnoj neđelji pričinila veliku štetu turističkom sektoru grada.

– Vidljivo je da Banjaluku neđeljom organizovano posjeti veliki broj građana (čak i autobusima kroz šoping ture), od čega nema korist samo trgovina, već i brojni drugi sektori. Dakle, kako je napomenuto, uvođenjem neradne neđelje Banjaluka bi izgubila status regionalnog centra i mnogo bi izgubila na turističkom imidžu- zaključili su u Privrednoj komori RS.

(Srpskainfo)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender