28. 06. 2022.
Borenović: Ukidajte akcize na gorivo pod hitno

Borenović: Ukidajte akcize na gorivo pod hitno

Borenović: Ukidajte akcize na gorivo pod hitno

U ovo vrijeme divljanja cijena, stalnog rasta cijena goriva, krajnje je vrijeme da se ukinu akcize na gorivo i da to Dom naroda pod hitno uradi – rekao je predsjednik Partije demokratskog progresa Branislav Borenović.

Borenović je rekao da su delegati SNSD-a u Domu naroda, Nikola Špirić, Dišanka Majkić, Sredoje Nović i Lazar Prodanović u Domu naroda prije tri mjeseca zaustavili odluku Predstavničkog doma da se akcize suspenduju na 6 mjeseci.

Tako su spriječili pojeftinjenje goriva za oko 50 feninga po litru, što bi značajno uticalo na budžete građana, ali dominantno na privredne aktivnosti i proizvode koji zavise od cijene goriva. Osnovni prioritet u ovoj zemlji je kako obuzdati divljanje cijena i kako se prema tome odgovorno nositi, u čemu je vlast potpuno zakazala – rekao je Borenović i dodao:

Dok sve poskupljuje, vlast predvođena SNSD, HDZ i SDA povećava budžet institucija BiH za skoro 80 miliona KM, a u čitavom mandatu budžet je povećan za 140 miliona. Bitno je reći da je budžet institucija potrošački, odnosno da se dominantno koristi za plate i privilegije funkcionera – rekao je predsjednik Partije demokratskog progresa Branislav Borenović.

Borenović kaže da SNSD jednu priču priča u Narodnoj skupštini Republike Srpske, govoreći o povratu nadležnosti, osnivanju Vojske, UIO i Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Republike Srpske i tako se igra emocijama naoda, u institucijama BiH radi drugo.

U budžetu institucija BiH predlažu povećanje sredstava u iznosu od 46 miliona KM za institucije koje bi navodno da ukinu: predloženo je povećanje iznosa sredstava za UIO za 21 milion KM, Ministarstva odbrane za 19 miliona KM, a za pravosudne institucije 5,5 miliona KM. Takođe, planiraju se nova zapošljavanja za 1300 ljudi, očigledno stranački podobnih koji trebaju biti „završeni“ na kraju mandata – naveo je Borenović.

Borenović kaže da se u političkom smislu posebno izdvaja jedna tačka:Jedna od polaznih osnova za sačinjavanje budžeta je, kako se navodi, odluka Visokog predstavnika u BiH, što pokazuje da je Predsjedništvo BiH, uključujući i srpskog člana, Milorada Dodika, legalizovalo i potvrdilo Kristijana Šmita u Visokog predstavnika. Tu sve piše crno na bijelo, kakve god bajke pokušavali da ispričaju ljudima – rekao je Borenović.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender