28. 06. 2022.
“Dajte nam cisterne”: Mještani Donjih Kola protestuju u Banjaluci zbog nestašice vode

“Dajte nam cisterne”: Mještani Donjih Kola protestuju u Banjaluci zbog nestašice vode

“Dajte nam cisterne”: Mještani Donjih Kola protestuju u Banjaluci zbog nestašice vode

Mještani banjalučke mjesne zajednica Donja Kola protestovali su danas ispred ”Vodovoda” i Gradske uprave u Banjaluci zbog nestašice vode.

U “Vodovodu” kažu da svaki dan dostavljaju vodu cisternama i da je moguće da iza protesta stoji ”nešto drugo”.

Predsjednik MZ Donja Kola, Srđan Ćutković, kaže da je u pitanju mirni protest jer na prostoru mjesne zajednice nema vode i da gradonačelnik Banjaluke nije ispunio obećanje da će dostavljati cisterne sa vodom.

“Vodovod i grad su dužni da snabdijevaju potrošače vodom. Gradonačelnik je obećao cisterne, a od cisterni nema ništa. Mi samo tražimo osnovne uslove za život jer ovo je 21. vijek”, rekao je Ćutković.

Okupili su se u 12 časova ispred zgrade Uprave ”Vodovoda” gdje je s njima razgovarao v.d. direktora Predrag Duduković, a zatim i ispred Gradske uprave. Nakratko im se obratio gradonačelnik Draško Stanivuković.

Duduković: Problem koji traje 20 godina, a neki troše vodu neracionalno

Vršilac dužnosti direktora ”Vodovoda” Predrag Duduković kaže da problem vodosnabdijevanja Donjih Kola traje 20 godina, a pogotovo u vrijeme kada je suša i povećana potrošnja. Tvrdi da ”Vodovod” šalje cisterne u Donja Kola svakodnevno.

”Kapacitet tog bazena (za vodu) nije dovoljan kada je suša, odnosno kad je povećana potrošnja jer ljudi zalijevaju plantaže i bašte i ne troše racionalno vodu. Taj problem rješava se izgradnjom novog bazena i to je u planu, ali u trenutnoj situaciji, Vodovod isporučuje cisterne sa vodom. Mi čak idemo skoro od kuće do kuće i vozimo vodu – nekom kubik, nekom 500 litara, sve u zavisnosti od potreba. Aktivno pokušavamo da riješimo probleme stanovništva. Mi ništa više od toga ne možemo”, rekao je Duduković za Mondo.

Smatra da je veliki problem što neki mještani neracionalno troše vodu, pa zbog toga neki drugi nemaji ni kap. Komentarišući protest i navode iz MZ da cisterne ne dolaze u Donja Kola, Duduković kaže da iza protesta vjerovatno stoji ”nešto drugo”, odnosno politika.

Mještani pomenute MZ prethodno su se okupili na mirnom protestu u Donjim Kolima početkom juna, kako bi iskazali nezadovoljstvo zbog brojnih problema u selu.

(Mondo.ba)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender