25. 06. 2022.
Nešić odgovorio Viškoviću koliko zarađuje i postavio mu dodatna pitanja

Nešić odgovorio Viškoviću koliko zarađuje i postavio mu dodatna pitanja

Nešić odgovorio Viškoviću koliko zarađuje i postavio mu dodatna pitanja

Očekivao sam od vas malo vještija pitanja, a dobio ona u rangu izjave da „čovjek može izdržati bez vode i hrane mjesec i po dana“.

To je saopštio predsjednik DNS, Nenad Nešić, povodom jučerašnje izjave premijera Radovana Viškovića, koji je pozvao predsjednika DNS da kaže kolika je njegova plata sada, kolika je bila dok je bio v.d. direktora „Putevi Republike Srpske“ i šta je on uradio za RS.

– Za razliku od vas, gospodine Viškoviću, ja sebi nikada nisam određivao platu niti je povećavao. Moja plata je uređena, kao i plata svih poslanika, Zakonom o platama i naknadama u institucijama BiH za koji ja nisam glasao i nisam ga donio. To su učinile vaše partijske kolege u vrijeme Savjeta ministara Nikole Špirića. Ona iznosi 4.200 KM. S ponosom mogu reći da sam jedini poslanik u PS BiH koji se pobunio i kritikovao vašeg predsjedavajućeg Savjeta ministara zbog povećanja osnovice za plate čime se ministrima i poslanicima plate povećavaju za 600 KM – kaže Nešić.

On i dalje smatra da je zaposlenim u institucijama BiH sa nižim platama trebalo povećati koeficijente, a svima sa platama preko 2.500 KM smanjiti koeficijente, a time i plate.

Protiv takvog rješenja su vaše partijske kolege koje tvrde da je ”ono neustavno”, štiteći svoje bezobrazno visoke plate. Žao mi je što sam iz vaših pitanja saznao koliko ne poznajete osnovne stvari, što je više nego strašno imajući u vidu da ste na čelu izvršne vlasti – rekao je Nešić.

Imajući u vidu sva navedeno, Nešić je, kako kaže, održao „kratku edukaciju“ Viškovića.

– Osoba koja nije profesionalni poslanik u PS BiH ima pravo na primanje u iznosu od razlike poslaničke plate i svoje profesionalne plate. Tako su uredile vaše kolege. Dakle, i dok sam bio v.d. direktora, moja primanja su iznosila koliko i sada. Ne volim da se hvalim kada pomažem ljudima i to iz svog džepa, a ne iz budžeta kao što vi činite. Ali, kada već želite da znate, reći ću vam da sam veći dio svojih primanja donirao višečlanim porodicama koje žive na rubu egzistencije zahvaljujući vašoj nesposobnosti – dodaje predsjednik DNS.

A na pitanje šta je uradio za Republiku Srpsku, premijeru poručuje da odlično zna koliko je uradio na „rehabilitaciji putne infrastrukture posebno u istočnom dijelu koji ste zaboravili čim ste se domogli Banjaluke“.

– Ostaviću po strani što izvještaji NVO kažu da sam bio najaktivniji poslanik u PS BiH, jer to mi i jeste posao, ali uradio sam ono što niko drugi u Srpskoj nije – jedini digao glas u Briselu protiv devastacije Republike Srpske. Za koliku platu, gospodine Viškoviću, vrijedi izdati i prodati Republiku Srpsku?

Koja je to cijena za koju se pristaje na ukidanje entitetskog glasanja, jednog predsjednika BiH, ukidanje Doma naroda PS BiH, prenos nadležnosti sa Srpske na nivo BiH i prenos finansijskih resursa? Koja je to cijena zbog koje ste spremni iza sebe ostaviti sramotu dovijeka? – pita Nešić, prenosi Srpskainfo.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender