17. 08. 2022.
Dodik: Republika Srpska ide svojim putem

Dodik: Republika Srpska ide svojim putem

Dodik: Republika Srpska ide svojim putem

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas da Republika Srpska ide svojim putem i nastaviće da radi ono što misli da je najbolje za nju.

Dodik je istakao da bi Ustavni sud BiH trebao samo da razmatra da li su zakoni BiH u skladu sa Ustavom, jer on nema ništa sa deklaracijama.

Prema njegovim riječima, to je jedna svaštarska institucija koja pokušava u svašta da se upetlja.

“Meni to djeluje neozbiljno i potpuno izvan prava i Ustava. Deklaracija je akt, deklarativna saglasnost nekog organa, ali oni sebi daju sve za pravo i samo ako je nešto protiv Republike Srpske – odmah imaju pravo na sve”, rekao je Dodik novinarima u Doboju povodom odluke Ustavnog suda BiH da ukine pojedine odredbe Deklaracije o ustavnim principima Narodne skupštine Republike Srpske i zaključke o vraćanju prenesenih nadležnosti sa BiH na Srpsku.

Dodik je rekao da je cilj Srpske da se sprovede Ustav BiH, a ako on nije sprovodiv onda BiH nema šanse.

Ustavni sud BiH utvrdio je 26. maja da pojedine odredbe akata Narodne skupštine Republike Srpske koje je osporilo 15 poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH nisu u skladu sa Ustavom BiH, zbog čega ih je ukinuo.

Odlučujući o zahtjevu 15 članova Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za rješavanje spora između BiH i Republike Srpske, Ustavni sud BiH utvrdio je da postoji spor u vezi s donošenjem osporenih odredaba deklaracije i zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske o vraćanju prenesenih nadležnosti sa BiH na Srpsku u oblasti pravosuđa, odbrane i bezbjednosti, indirektnog oporezivanja i drugih pitanja.

Pojedini poslanici u parlamentu BiH objavili su danas na društvenim mrežama da su dobili ovu odluku Ustavnog suda BiH, javlja Srna.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender