17. 08. 2022.
Vučić: Niko ne može da sruši srpsko narodno jedinstvo

Vučić: Niko ne može da sruši srpsko narodno jedinstvo

Vučić: Niko ne može da sruši srpsko narodno jedinstvo

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je Srbima u Republici Srpskoj, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji, Hrvatskoj i svuda u svijetu gdje žive da niko ne može da sruši srpsko narodno jedinstvo, te da Srbija želi da sačuva svoju samostalnost i nezavisnost.

“Živimo i u državama širom sveta, ali imamo isti jezik, kulturu, imamo Vidovdan koji nas uvek okuplja”, rekao je Vučić u Palati Srbija u Beogradu na svečanosti na kojoj je uručio vidovdanska odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama.

On je dodao da Srbi moraju da gledaju i druge narode koji žive sa njima i da sa njima imaju najbliže odnose – od Mađara, do Bošnjaka, Slovaka, Hrvata i drugih, jer ih “sve iste muke muče”.

“Zato danas, na dan kada se sve vidi, hoću da im kažem da ćemo zajedno da prebrodimo sve teškoće i da ćemo da podižemo Srbiju koja će biti uspešna zemlja, koja će da čuva samosvojnost i tradicionalna prijateljstva, i biti na evropskom putu, ali koja nikad neće dozvoliti da neko ugrozi njenu nezavisnost i pravo da bude svoja na svome”, istakao je Vučić.

On je naveo da se danas na Vidovdan vidi da Srbija korača brzo naprijed, brže nego ikad u svojoj istoriji i da je nije lako zaustaviti na tom putu, dodajući da se postavlja pitanje da li izabrati put velike kuraži ili mudrosti.

“Biraću put mudrosti, umesto puta velike kuraži, jer želim da nas ima više, da imamo bolju ekonomiju, da napredujemo brzo. Ali i kada se javno odričem velike kuraži, ipak je neće biti manje nego što su nas preci zadužili. Neka živi jedinstvo srpskog naroda”, poručio je Vučić.

Govoreći o značaju Vidovdana, Vučić je naglasio da Srbi vijekovima svakog 28. juna odgovaraju na ista pitanja – da li slave pobjedu ili poraz, junaštvo ili uzaludnu žrtvu, te da se odgovori na ta pitanja mijenjaju od generacije do generacije, a zaboravlja se da istorija može da bude samo jedna.

On je istakao koliko taj datum znači za opstanak države i nacije.

“To je najvažniji znak na našem nacionalnom nebu ispod kojeg se okupljamo i tražimo razlog da postojimo. On je putokaz i zvezda koju pratimo. Bez njega uz istoriju kakva je bila naša odavno bismo se rasuli”, rekao je Vučić.

On je naveo da su srpski preci na Kosovu polju branili civilizaciju i kulturu i istinske evorpske i srpske vrijednosti, a ne “zemaljsko zamalena carstvo”, te da je u tome i ta moralna vertikala.

“Na Vidovdan Srbi ne pevaju, nego se sa skrušenim pijetetom sećaju”, poručio je Vučić.

On je dobitnicima vidovdanskih odlikovanja zahvalio za ljubav prema Srbiji i za sve što su učinili za Srbiju, čije su građane usrećili.

“Samim tim vi ste postali deo našeg nacionalnog neba. Vidovdan mora da bude simbol koji nas tera da stvaramo nove simbole, zvezde, mitove, novi život, nove inspiracije, da u Vidovdanu tražimo našu budućnost”, poručio je Vučić.

Govoreći o svom drugom predsjedničkom mandatu, Vučić je istakao da ne postoji veća čast nego dva puta zaredom dobiti tako veliku podršku naroda, ali ni veća obaveza i odgovornost, posebno u teškim vremenima.

“Danas na Vidovdan razmišljam – da li nam je najvažnija hrabrost da čuvamo sve naše ili za nijansu mudrost da gradimo budućnost, ili nam je potrebno i jednog i drugog, taman da sačuvamo samostalnost i nezavisnost u odlučivanju i da budemo svoj na svome i opstanemo”, rekao je Vučić.

On je naveo da je lako reći da se treba držati samo hrabrosti, ali da se plate i penzije dijele zahvaljujući mudrosti i pameti i pogledu u budućnost zemlje, privlačenju investicija, jer bez toga ne bi bilo ni snažnije vojske, ni snažnije Srbije.

“Moramo da idemo u Evropu i gledamo u Evropu da bismo imali sve što imamo i budućnost za našu decu, ali istovremeno moramo da imamo i hrabrost da im kažemo da hoćemo da sačuvamo svoju samostalnost, da imamo svoje mišljenje koje ne mora uvek da im se svidi. Valjda je i to Evropa, različito mišljenje i pogled na svet”, rekao je Vučić.
 

(Tanjug)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender