06. 10. 2022.

Špirić: Usvojeni budžet rezultat političkog dogovora u BiH

 Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić konstatovao je da je budžet BiH za ovu godinu koji je danas usvojen u ovom domu pitanje političkog dogovora Predsjedništva, Savjeta ministara i Predstavničkog doma BiH.

“Ako je postignut dogovor u Predsjedništvu, Savjetu ministara, Predstavničkom domu, danas je bila varijanta ili da oborimo budžet ili da ga amandmanski mijenjamo. Amandmana nije bilo”, istakao je Špirić i poručio da institucije treba rasteretiti svakodnevnih predizbornih utrka.

Prema njegovim riječima, budžet nije idealan, ali nije uložen nijedan amandman nijedne političke partije ni u Predstavničkom, ni u Domu naroda Parlamentarne skupštine, već su ulagani zaključci.

“A budžet se ne mijenja zaključcima, nego amandmanima”, rekao je Špirić i ocijenio da Savjet ministara treba pred sebe Ustav i Zakon o platama i naknadama, kako bi našao rješenja koja će percipirati poruke javnosti.

Špirić je rekao i da su predstavnici SNSD-a u ovom domu bili na liniji razmišljanja da je bolje usvojiti budžet u predloženom obliku nego da se ovaj važan zakon ne usvoji.

“Svugdje u svijetu, u svakoj državi, budžet je pravno-politički dokument, samo u BiH to je političko-politikantski dokument”, naglasio je Špirić, navodeći da je parlamentarna rasprava o budžetu poslužila za vođenje predizborne kampanje.

On je rekao da je budžet rezultat kompromisa budžetskih korisnika i podsjetio da 70 odsto budžetskih sredstava ide na plate i naknade zaposlenima.

“Ako neko ovdje očekuje socijalnu, razvojnu komponentu, obrazovnu, zdravstvenu, onda naprosto ne čita ustav zemlje u kojoj živi”, konstatovao je Špirić.

On je objasnio da se više od 99 odsto sredstva koja se odnose na eventualno povećanje plata zaposlenim u institucijama BiH odnosi na državne službenike, a za Dom naroda u narednih šest mjeseci to povećanje je oko 42.000 KM.

“Vrijedi li zbog toga ugroziti ove milione ili pozvati ljude na solidarnost ako je nemoguće izmijeniti zakon?”, upitao je Špirić i rekao da Savjet ministara može da ospori povećanje osnovice.

Predsjedavajući Doma naroda naglasio je da Ustav, Zakon o platama, kao sistemski zakon usvojen 2007. godine, i budžet moraju istovremeno biti na stolu.

“Savjet ministara utvrđuje osnovicu za plate, predvidio je sredstva za povećanje plata, ali ne mora da potroši”, konstatovao je Špirić i poručio da se mora mijenjati sistemski zakon.

On je izrazio žaljenje što fokus javnosti nije na ljudima kojima treba povećati plate, nego na izabranim i imenovanim zvaničnicima.

“Zalažem se za primjenu zakona jer je to najbolje rješenje za sve nas”, naglasio je Špirić.

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je danas Zakon o budžetu institucija i međunarodnih obaveza BiH za ovu godinu.

U amandmanskoj fazi, Komisija za finansije i budžet ovog doma danas je podržala Prijedlog budžeta bez amandmana.

(Srna)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender