06. 10. 2022.

“Sramota je da se zvaničnicima plata uvećava za 500 KM”: Burno tokom rasprave o budžetu institucija BiH

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je u prvom čitanju Prijedlog zakona o budžetu institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2022. godinu, a drugo čitanje uslijediće nakon što se Komisija za finansije i budžet izjasni o amandmanima na predloženi budžet.

Za prijedlog zakona o budžetu glasalo je osam delegata, dva protiv, a jedan je bio uzdržan.

Ukupni prihodi, primici i finansiranje institucija BiH u 2022. godini iznose 1.073.600.000 KM, dok servisiranje spoljnog duga BiH iznosi 819.189.119 KM.

Prihodi od indirektnih poreza planirani su u iznosu od 865.500.000 KM, dok ukupni rashodi institucija BiH i servisiranje spoljnog duga BiH u budžetu za 2022. godinu iznose 1.892.789.119 KM.

Tokom rasprave, delegat Kluba hrvatskog naroda Zlatko Miletić rekao je da se iz sadržaja prijedloga budžeta, u kontekstu mišljenja komisija, može konstatovati da je u skladu sa Ustavom i zakonom, ali da je “nemoralan”.

 Pojedine stavke su povećane enormno. Sramota je da izabranim i imenovanim zvaničnici u institucijama BiH povećamo platu za 500 KM. Ne mogu da shvatim da se građanima na ovaj način demonstrira sila. Date nekoj higijeničarki 50 KM, a sebi da date 500, to stvarno nije normalno – rekao je Miletić, prenosi Kliks.

Delegat Kluba bošnjačkog naroda Denis Bećirović rekao je da su donošenjem Prijedloga budžeta prekršeni i zakoni i poslovnici.

On je tokom rasprave iznio i neslaganje sa povećanjima finansija određenim institucijama BiH.

Delegat Kluba hrvatskog naroda Marina Pendeš rekla je da prijedlog budžeta treba usvojiti u obliku kakav je dostavljen. “Optužuje se ministar finansija za nešto za šta nije odgovoran”, dodala je Pendeševa.

Delegat Kluba srpskog naroda Mladen Bosić rekao je da neće podržati predloženi budžet.

Komentarišući primjedbe koje su delegati iznijeli u diskusiji o predloženom budžetu BiH za 2022. godinu, ministar finansija i budžeta u Savjetu ministara Vjekoslav Bevanda rekao je da je budžet zasnovan na važećim zakonima.

On je podsjetio da je prošle godine bilo 30 urgencija sindikata za povećanje osnovice plata, koja je u institucijama BiH propisana zakonom, te da ona prati globalni fiskalni okvir utvrđen u martu ove godine.

Bevanda je napomenuo da BiH već godinu i po funkcioniše na privremenom finansiranju, pri čemu je sve zasnovano na nivou 2020. godine, kada je zbog pandemije virusa korona iz budžeta BiH uklonjeno sve za šta se ocijenilo da ne treba i usmjereno na sanaciju posljedica pandemije.

– Ta sredstva raspoređena su entitetima i nižim nivoima vlasti – rekao je Bevanda.

Govoreći o medijskim napisima o 700 miliona KM prihoda koje je Uprava za indirektno oporezivanje BiH ostvarila u pet mjeseci ove godine, ministar finansija je rekao da ni jedna KM od toga nije išla BiH već isključivo entitetima i nižim nivoima vlasti.

Delegati danas nisu podržali nijedan od pet Bećirovićevih zaključaka kojim bi se, između ostalog, zadužio Savjet ministara da najkasnije u roku od sedam dana u parlamentarnu proceduru dostavi odluke kojim se onemogućava povećanja plata političarima, a podršku nisu dobili ni zaključci Zlatka Miletića. (Srna, Srpskainfo)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender