17. 08. 2022.
Pet najvećih laži o debljanju

Pet najvećih laži o debljanju

Pet najvećih laži o debljanju

Popiti čašu vode na tašte, ne jesti ugljikohidrate, jesti meso sedam dana, izbjegavati banane i krompir, sve su to načela pojedinih dijeta koje se izmjenjuju svake sezone baš kao i modni trendovi.

Otkrijte laži o debljanju koje dokazuju zašto dijete ne treba pratiti slijepo kao ni modu..

Ukilko ste tokom dana unijeli malu količinu hrane, večeru svakako ne biste trebali izbjegavati..

Banane debljaju
Ustaljeno je mišljenje da banane debljaju zbog veće količine kalorija i ugljikohidrata, što nije tačno.
 
Banane sadrže tri prirodna šećera: saharozu, glukozu i fruktozu koji zajedno s vlaknima trenutno podižu energiju zbog čega su omiljeno voće sportista.

Da se ovog voća ne treba odreći potvrđuju i podatak kako dvije banane daju dovoljno energije za 90-minutni trening, a jedna banana sadrži tek 60 kalorija, manje od jednog nemasnog jogurta.
 
Voda oslobađa tijelo od toksina, ali ne i od kilograma…
 
Večeru treba izbjegavati
Većina dijeta savjetuje kako ne bi trebali jesti nakon četiri sata poslijepodne što nije učinkovito u gubitku kilograma ako ste do tada pretjerali s unošenjem hrane i kalorija.
 
Sve se svodi na količinu kalorija koju ste tijekom dana unijeli u organizam i koja bi trebala biti razmjerna s potrošnjom. Ukoliko ste do večere konzumirali izuzetno malo hrane slobodno priuštite sebi bogatiji obrok pritom pazeći da on bude nutritivno hranjiv, prenosi Zadovoljna.
 
Krompir- neprijatelj mršavosti
Krompir predstavlja dragocijeni izvor ugljikohidrata skroba i vode koja čini čak 75 posto sastava ove gomoljaste biljke. Osim toga krompir od 100 grama sadrži 10-15 mg vitamina C, vitamine B1, B2 i vitamin E koji je prisutan u kori.
 
Od minerala nalazimo u njemu 25 mg magnezijuma i sve to skupa daje nam 83 kalorije.
Stoga tvrdnje kako ovo povrće treba izbjegavati u namjeri mršavljenja nije tačno, jer nezdravi faktor je način termičke pripreme.

Pripremite kuvani krompir s nekoliko kapi maslinovog ulja dok onaj prženi valja izbaciti iz menija.
 
Voda otapa kilograme
Reklame koje besramno vrebaju žene koje žele biti u formi i vitke bez previše truda najčešće se odnose na konzumaciju vode u enormnim količinama. Ispijanje vode može smanjiti ‘lažne signale gladi’, s obzirom da naš mozak u većini slučajeva šalje pogrešna uputstva jer 80 posto vremena nismo gladni nego žedni.
 
Ali voda nikako nije učinkovita u smanjenju kilaže ako je konzumiramo nakon teškog i nezdravog obroka ona  oslobađa tijelo od toksina, ali ne od kilograma.
 
Proizvodi sa smanjenim udijelom masti najbolji su za gubljenje težine
Brojna istraživanja pokazala su kako ljudi u nastojanju da smršave konzumiraju light proizvode uvjereni kako je to zdravija verzija izvorne namirnice.

Ali kada je kalorijska vrijednost u pitanju kod većine tih proizvoda razlike su minimalne. Osim toga skloni smo tendenciji vjerovanja kako proizvode s manjim udjelom masti možemo jesti u neograničenim količinama, što je potpuno pogrešno.
 
Rješenje je u ipak u umjerenosti i konzumiranju prirodnih proizvoda bez industrijskih obrada koje će našem organizmu dati potrebnu dozu zdravlja.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender