11. 08. 2022.
Štab proglasio vanrednu situaciju u 8 mjesnih zajednica zbog problema sa vodosnabdijevanjem

Štab proglasio vanrednu situaciju u 8 mjesnih zajednica zbog problema sa vodosnabdijevanjem

Štab proglasio vanrednu situaciju u 8 mjesnih zajednica zbog problema sa vodosnabdijevanjem

Štab za vanredne situacije održao je danas sjednicu zbog problema sa vodosnabdijevanjem u pojedinim dijelovima grada izazvanih usljed velikih vrućina i suša.

Gradonačelnik Draško Stanivuković kazao je da je nakon analize cjelokupne situacije – odlučeno da se proglasi vanredna situacija za određene mjesne zajednice kako bi se mogle preduzeti neophodne mjere.

-Proglašavamo vanrednu situaciju u mjesnim zajednicama: Donja Kola, Rekavice 1, Bronzani Majdan, Stratinska, Potkozarje, Verići, Ljubačevo i  Donja Piskavica.

Postoji i dio mjesnih zajednica u kojima još nismo odlučili da proglasimo vanrednu situaciju s obzirom na to da visinski dijelovi nemaju vodu a centralni imaju, ali ćemo o tome raspravljati na novoj sjednici Štaba koju smo zakazali za dva dana – kazao je gradionačelnik, koji je i komandant Štaba.

Mjere koje će stupiti danas na snagu, kako je pojasnio – jesu redukcija vode u pojednim mjesnim zajednicama gdje je to moguće, pojačane kontrole od strane gradskih kontrolnih organa i policije s obzirom na to da se dešavaju problemi i gubici vode na cjevodima, hidrantima i prključcima zbog neodgovornog ponašanja pojedinaca, te intenzivnije dopremanje vode cisternama kako po pojedinačnim zahtjevima domaćinstava, ali i punjenje postojećih rezervoara kako bi dalje voda mogla da se doprema do potrošača.

Upućujemo kolektivni apel građanima za racionalizaciju potrošnje vode. Suša je dosta ranije nastupila i potrebno je da se svi solidarišemo. Ono što uspijemo preko dana da akumuliramo vode npr. u rezervoaru Tunjice, sve se u periodu od 19.00 do 22.00 časa potorši jer tada svi krenu da zalijevaju bašte, pune svoje zalihe i slično – kazao je on.

Mjesne zajednice u kojima je proglašena vanredna situacija i koje imaju problem sa vodosnabdijevanjem, kako je naveo – čine deset odsto od ukupnog stanovništva.

-Onih 90 odsto ćemo moći da održavamo stabilnim i bez poteškoća u vodosnabijedavanju, ali moramo svi da se solidarišemo da bi tih 90 odsto došlo na 95 ili 100 odsto naših mogućnosti – poručio je on.

Apelovao je da se svi odogovornije ponašamo, jer se, nažalost, zbog neodgovornih pojedinica dešavaju najveći problemi.

-Jedan dio naših građana ima prekomjernu potrošnju vodu, koja se ogleda ne samo u zalijevanju bašta, nego i plantaža i krovova kuća što su nam dokumentovali iz mjesnih zajednica, a što je u ovoj situaciji neprihvatljivo.

Dešava se i da pojedina preduzeća toče velike količine vode na hidrantima i dalje obavljaju svoje usluge, što je „Vodovod“ već prijavio nadležnim organima.

Takođe, pojedinci koji poznaju mrežu zavrću ventile, presijecaju cijevi i zato je neophodna svakodnevna kontrola mreže kako bismo spirječili ove gubitke vode i poboljšali stanje sa vodosnabdijevanjem – kazao je gradonačelnik.

Nova sjednica Štaba o pitanju vodosnabdijevanja zakazana je za utorak, 5. jul, navode iz Gradske uprave.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender