01. 10. 2022.
Novina na saobraćajnici u centru: Posebne trake za autobuse obilježene u skladu sa važećim pravilnikom

Novina na saobraćajnici u centru: Posebne trake za autobuse obilježene u skladu sa važećim pravilnikom

Novina na saobraćajnici u centru: Posebne trake za autobuse obilježene u skladu sa važećim pravilnikom

U okviru obnovljene saobraćajnice u centru grada, formirana je posebna traka za kretanje vozila javnog prevoza putnika.

Ovim rješenjem Grad Banja Luka ide u pravcu opredjeljenja da unaprijedi putnu infrastrukturu u cilju promocije urbane mobilnosti, čiji je jedan i možda najznačajniji element javni prevoz, te da se u narednom periodu poveća brzina vozila javnog prevoza formiranjem zasebnih saobraćajnih traka.

Prema važećem pravilniku, traka je obilježena žutom bojom, a imajući u vidu kratka rastojanja između raskrsnica, dodatno je obilježena i isprekidana bijela linija kako bi  vozila koja namjeravaju skrenuti u neku od sporednih ulica  imala u slučaju da se ne koristi od strane autobusa adekvatan prostor za pripremu ovog manevra.

-Očekivanja od ovog rješenja su razumijevanje i konstatovanje od strane vozača postojanje ove trake, te stvaranje navike da vozila javnog gradskog prevoza u cjelokupnom sistemu odvijanja saobraćaja imaju prednost – navode iz resornog odjeljenja.

Napominju da bi primjena rješenja kojim bi se se ispred svake raskrsnice gubila i pojavljivala traka za javni prevoz – dovela do veće konfuzije u ovoj fazi prilagođavanja.

Imajući u vidu da je ovo jedna od promjena u režimu odvijanja saobraćaja, a posebno činjenicu da navike vozača su nešto što svakako je potrebno uzeti u obzir, ovo možemo kompromisno, a u svakom slučaju zakonsko rješenje smatrati kao adekvatno za naredni period.

Osim navedenog, u narednom periodu Odjeljenje za saobraćaj i puteve će pratiti primjenu, te rješenja sa zasebnom trakom za javni prevoz implementirati i u drugim saobraćajnicama gdje postoje uslovi.

Dodatno pojašnjavaju da je prema članu 57. Pravilnika o saobraćajnim znakovima i signalizaciji na putevima, načinu obilježavanja radova i prepreka na putu i znakovima koje učesnicima u saobraćaju daje ovlaštena osoba, kratka isprekidana linija između ostalog služi za odvajanje trake za vozila javnog prevoza putnika kada se koristi samo u određenim vremenskim intervalima u toku dana i ista nosi oznaku VI-4.

Takođe članom 55. istog Pravilnika linije za odvajanje traka za kretanje vozila javnog prevoza putnika predviđeno je da se obilježavaju žutom bojom.

-Ovdje je neophodno istaći i činjenicu da je važeći Pravilnik donesen 2006. godine i primjenjuje se od 2007. i isti je dosta krut u primjeni saobraćajnih rješenja koje savremeni život i opredjeljenja u pravcu urbane mobilnosti, te je pred donosiocima odluka uvijek izazov kako primijeniti rješenja koja su kvalitetna a istovremeno i sprovodiva. U praksi u svijetu i kod nas uvijek postoji period prilagođavanja pojedinim rješenjima koja se tiču odvijanja i režima saobraćaja – zaključili su iz resornog odjeljenja.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender