17. 08. 2022.
Rusija: Primiti Indiju i Brazil u Savjet bezbjednosti

Rusija: Primiti Indiju i Brazil u Savjet bezbjednosti

Rusija: Primiti Indiju i Brazil u Savjet bezbjednosti

Rusija smatra da Savjet bezbjednosti UN treba proširiti i uvesti neke azijske, afričke i i južnoameričke zemlje, jer bi tako ovaj organ UN odražavao težnje naroda cijelog svijeta i postao demokratskiji.

Ruski ambasador u Kini Andrej Denisov ističe da se Savjet bezbjednosti UN trenutno, praktično, pretvorio u scenu na kojoj zapadne kolege “provode propagandu”, iznoseći svoje stavove kao konačnu istinu.

On je na plenarnoj sjednici Globalnog mirovnog foruma UN u Pekingu ocijenio da takvi destruktivni koraci dodatno udaljavaju članove Savjeta bezbjednosti UN, čineći njegov rad manje efikasnim.

– U tom kontekstu posebno je važna potreba za reformom UN. Rusija se zalaže za proširenje Savjeta bezbjednosti UN na osnovu širokog konsenzusa. Za to je potrebno povećati udio afričkih, azijskih i latinoameričkih država – navodi Denisov.

Istovremeno, Rusija nije spremna da podrži uključivanje Njemačke i Јapana u Savjet bezbednosti UN, jer to ni na koji način neće promijeniti unutrašnju ravnotežu, javlja Srna.

– Otvoreni smo za mogućnost pridruživanja Indije i Brazila Savjetu bezbjednosti UN. Dosljedno se zalažemo da Savjet bezbjednosti UN bude što reprezentativniji u trenutnim okolnostima – zaključuje ruski diplomata, a prenosi “Sputnjik”.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender