27. 09. 2022.
MUP: Samozaštitom čuvate svoju imovinu

MUP: Samozaštitom čuvate svoju imovinu

MUP: Samozaštitom čuvate svoju imovinu

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske apeluje na građane da u sezoni godišnjih odmora posebnu pažnju posvete zaštiti svoje imovine tokom dužeg odsustva, te na taj način pomognu da se spriječi nastanak eventualne materijalne štete na istoj.


Građanima savjetujemo da zaključavaju ulazna vrata, čak i ukoliko borave u stanu ili kući, a posebno ukoliko izlaze bez obzira na koji vremenski period.


Neki od savjeta za građane koji će duži vremenski period boraviti van kuće su:

 • Uvijek zaključavajte ulazna vrata i zatvorite sve prozore ili balkonska vrata.
 • Ukoliko ste u mogućnosti, osim glavne brave na ulaznim vratima, ugradite i dodatnu, pomoćnu bravu, alarme, rasvjetu na objekatu sa senzorima pokreta, video nadzor i slično.
 • Ne ostavljajte ključ od ulaznih vrata ispod otirača, u papučama, saksijama za cvijeće i slično, jer to su uobičajena mjesta, koja samim tim ni kriminalcima nisu „skrivena“.
 • Poželjno je da se novac, zlatni nakit i drugi vrijedniji predmeti iz kuće, za vrijeme dužeg odustva, daju na čuvanje licu od povjerenja ili u trezor banke.
 • Kada ste odsutni, potrebno je da dom odaje utisak da nije prazan. Odnosno da ga neko redovno obilazi, diže roletne, pali svjetla, otvara prozore, garažu i slično.
 • Sve pokretnosti je potrebno „staviti pod ključ“, bicikla staviti u ostave, garaže, stan ili kuću, skloniti s pogleda alatke, kosilice i sve predmete od veće vrijednosti koji inače budu oko kuće.
 • Zamolite komšije da, ako čuju buku u vašem stanu za vrijeme vašeg odsustva, odmah pozovu policiju na „122“.
 • Ne objavljujte na društvenim mrežama odlazak na putovanja, niti slične informacije i fotografije koje potvrđuju da ste vi i vaša porodica trenutno odsutni van mjesta prebivališta, odnosno na godišnjem odmoru,
  Ljetni mjeseci su period kad je pojačan rizik od izvršenja krivičnih djela kriminogenih lica, te iz tog razloga preventivne mjere samozaštite umanjuju rizik od ugožavanja imovine građana.
  Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske provodi planirane preventine mjere na sprečavanju vršenja imovinskih krivičnih djela, ali su i preventivne mjere zaštite jako značajne.
  Besplatna telefonska linija „122“ na raspolaganju je građanima 24 časa dnevno ukoliko primjete sumnjiva ponašanja nepoznatih lica u svojoj zgradi ili komšiluku, na na parkingu ili neposrednom okruženju.
Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender