27. 09. 2022.
Danas posebna sjednica NSRS o povećanju plata u javnom sektoru

Danas posebna sjednica NSRS o povećanju plata u javnom sektoru

Danas posebna sjednica NSRS o povećanju plata u javnom sektoru

U Banjaluci će danas biti održana posebna sjednica Narodne Skupštine Republike Srpske o povećanju plata u javnom sektoru.

Pred poslanicima će biti prijedlozi zakona o platama zaposlenih u zdravstvu, obrazovanju, kulturi, pravosuđu, MUP-u, javnim službama i organima uprave.

Ministarka finansija Zora Vidović navela je da je izmjenom Zakona o platama, Vlada namijenila dodatnih 100 maraka povećanja primanja budžetskim korisnicima.

Narodna skupština Republike Srpske nastaviće danas redovno zasjedanje na kojem bi poslanici trebalo da se izjasne o Izvještaju o radu Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske za 2021. godinu.

Ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač rekao je juče da je MUP Republike Srpske u prošloj godini uspješno realizovalo poslove i zadatke, što se ogleda u povoljnom stanju bezbjednosti u oblasti borbe protiv kriminaliteta i bezbjednosti u saobraćaju, te očuvanju stabilnog reda i mira.

On je, obrazlažući izvještaj, naveo da je u Republici Srpskoj bilo duplo manje krivičnih djela nego u Federaciji BiH, a veća je i rasvijetljenost krivičnih djela.

Lukač je rekao i da je u izvještajnom periodu izvršeno 13 ubistava i sva su rasvijetljena.

Poslanici bi trebalo da se izjasne o ostalim apsolvinarnim tačkama dnevnog reda 22. redovne sjednice parlamenta Srpske.

To su Izvještaj o radu i finansijskom izvještaju Komisije za koncesije Republike Srpske za 2021. godinu, Izvještaj o radu sa finansijskim izvještajem Agencije za visoko obrazovanje Republike Srpske za 2021, kao i o Izvještaj o radu i izvršenju rebalansa finansijskog plana – budžeta Fonda solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu za 2021.

Predviđeno je i izjašnjavanje o Izvještaju o izvršenju Plana rada i finansijskog plana Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske za prošlu godinu, kao i Godišnji izvještaj o rezultatima aktivnosti Institucije ombudsmana za ljudska prava BiH za 2021.

Poslanici treba da se izjasne i o razmotrenim prijedlozima odluka o usvajanju Zoning plana područja posebne namjene “Hašani” po skraćenom postupku i o usvajanju zoning planova urbanih zona područja posebne namjene “Klekovača”.

U okviru tačke izbor i imenovanja poslanici bi trebalo da izaberu sudije Ustavnog suda Republike Srpske, članove Fiskalnog savjeta, te direktora i zamjenika direktora Agencije za bankarstvo Srpske. Kandidate je predložila Komisija za izbor i imenovanja.

Nastavak redovne sjednice zakazan je za 10.00 časova, a po njenom završetku počeće posebna sjednica na kojoj će poslanici razmatrati set zakona o povećanju plata u Republici Srpskoj.

Predviđeno je da po hitnom postupku bude razmotren Prijedlog zakona o platama zaposlenih lica u javnim ustanovama u oblasti zdravstva Republike Srpske, Prijedlog zakona o platama zaposlenih u javnim službama Srpske, Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o platama zaposlenih u oblasti visokog obrazovanja i studentskog standarda Republike i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o platama zaposlenih u osnovnim i srednjim školama i đačkim domovima u Srpskoj.

Poslanici po hitnom postupku treba da razmotre i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o platama zaposlenih u oblasti kulture Republike Srpske, Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o platama zaposlenih u organima uprave Srpske, Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o platama zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o platama zaposlenih u institucijama pravosuđa Srpske.

Na predloženom dnevnom redu je i razmatranje Prijedloga odluke o izmjeni Odluke o dugoročnom zaduživanju Republike Srpske za 2022. godinu.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Denis Šulić rekao je ranije da je posebna sjednica zakazana na zahtjev Vlade Republike Srpske, koja je predložila da se vodi objedinjena rasprava od prve do osme tačke dnevnog reda, a da će se poslanici pojedinačno izjašnjavati o svakoj tački. (RTRS)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender