02. 10. 2022.
Profesorima sporan sadržaj kampa u Prijedoru: Nema ničeg viteškog u izvrtanju istorije

Profesorima sporan sadržaj kampa u Prijedoru: Nema ničeg viteškog u izvrtanju istorije

Profesorima sporan sadržaj kampa u Prijedoru: Nema ničeg viteškog u izvrtanju istorije

Grupa istoričara sa Filozofskog fakulteta u Banjaluci tvrdi da UG “Rusag” iz Prijedora koje organizuje kamp “Viteška akademija”, kao i organizacije koje finansiraju ove aktivnosti, izvrću istorijske činjenice i pogrešno prikazuju prošlost.

Tvrde i da manifestacija sama po sebi nije sporna, ali da su sporni dijelovi sadržaja koji je predstavljen te da je pogrešan pristup metodologiji istorijske nauke. Potvrdio je sve ovo za “Glas Srpske” viši asistent na Filozofskom fakultetu Dejan Došlić.

– Već nekoliko godina oni organizuju razne manifestacije koje se tiču srednjeg vijeka, kao što je sada “Viteška akademija” za mlade od 15 do 30 godina iz mjesta koja gravitiraju Prijedoru. Sama ideja nije problematična i treba da bude pozdravljena kao takva, ali problemi nastaju kada ljudi koji nisu strukovni istoričari žele da prenose znanja o istoriji – rekao je Došlić.

Naglašava da on i njegove kolege nikome ne brane da organizuje bilo kakve događaje i manifestacije, ali kada su istorijske činjenice u pitanju, svi moraju biti pažljivi.

– Naravno, istoričari nikada ne zabranjuju drugima da to rade, ali prosto treba slijediti određene metodološke modele istorijske nauke. Nije sporna samo ova manifestacija, postoje udruženja, pojedinci i organizacije koji često znaju da pričaju o temama iz istorije, ali i da uzimaju određene teme u obradu ne konsultujući se sa strukom – kazao je Došlić.

Prema njegovim riječima, sporan je sadržaj tih aktivnosti.

– Uvijek moramo da znamo i da se dobro zapitamo ko su predavači, šta se uči o istoriji, a jedan od članova te organizacije je naveo da istoriju neće da prikažu kroz teške činjenice nego kroz druženje. Ne postoje teške i lagane istorijske činjenice, nego samo one koje treba da doprinesu istini – istakao je Došlić.

Dodao je i da na “Viteškoj akademiji” pominju “srednjovjekovnu BiH”, istakavši da ne postoji srednjovjekovna BiH, već samo Bosna i Zahumlje ili Hum.

Predsjednik Udruženja građana “Rusag” Mladen Ćikić kaže da oni kao udruženje moraju biti otvoreni za komunikaciju.

– Čim smo krenuli sa ovim projektom, proglasili su nas za strane plaćenike, što je ružna praksa – naveo je Ćikić za “Glas”.

Naglašava da se oni ne bave istorijom, samo likovima iz istorije, gdje su na komičan način pokazali problematiku sadašnjosti.

– U kampu u kome okupljamo mlade iz četiri grada oni će vidjeti sve ono što mi radimo, kakve su to odore, šta se to nekad nosilo, na koji se način pravilo, izražavalo, pa će moći i da se oprobaju u streličarstvu, u elementima koji oslikavaju srednji vijek. Jedini segment istorije kojeg se mi dotičemo u tom momentu na kampu je da će djeca crtati grbove porodica koje su vladale ovdje i nešto malo o stablu Kotromanića – rekao je Ćikić.

On naglašava da nema problem ni da sjedne sa profesorima i da razmijene mišljenja.

– Neka djecu istoriju uče istoričari, nastavnici i profesori. Mi to ne radimo, već djeci pokazujemo kako je izgledala istorija kroz narativne prikaze, kroz odjeću, da oni sve to dožive – podvukao je Ćikić.

Unitarizacija

Dejan Došlić naglašava da su ovo teme koje su i te kako bliske ideji unitarne BiH. Prema njegovim riječima, ključ mora biti u istini i u provjerenim informacijama, jer istorija je osjetljiva nauka.

– USAID-ov projekat “PRO budućnost” promoviše ideje o pomirenju naroda, suživotu, izgradnji mira i povjerenja, ali može se reći slobodno da vodi ka unitarnoj BiH. Nije problem što UG “Rusag” godinama sarađuje sa USAID-om, nego je problem kada se pogrešno upotrebljava istorijska metodologija, a da pri tome trpi istorijska istina – rekao je Došlić.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender