28. 09. 2022.
Suša obrala voćnjake

Suša obrala voćnjake

Suša obrala voćnjake

Tropske vrućine zadale su glavobolje voćarima u Srpskoj, koji ističu da će ovogodišnji prinos jabuka i krušaka zbog suše biti prepolovljen u odnosu na prošlu godinu.

Nedostatak kiše i vlage nisu mogli nadomjestiti ni sistemi za navodnjavanje, jer je vodu sa porastom Celzijusa sve teže obezbijediti.

Uz kruške i jabuke ništa bolje nisu prošle ni šljive, breskve i ostalo voće pa voćari sve nade polažu u kišu, koja ja najavljena ovih dana, da bi bili spašeni preostali plodovi.

Predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske Dragoja Dojčinović kaže za “Glas” da u mnogim voćnjacima zbog vremenskih neprilika ove sezone neće ni biti berbe.

– U mom voćnjaku zbog suše prinosi koštuničavog i jabučastog voća su prepolovljeni. Rod krušaka je na mnogim lokalitetima skroz podbacio, uspjele su tek na nekim većim visinama – rekao je Dojčinović.

Objašnjava da čak tri sorte jabuka nisu ni rodile.

– Riječ je o zlatnom i crvenom delišesu te sorti i greni smit, a ajdareda, kao jedne od vodećih sorti, ima manje za 50 odsto – objašnjava Dojčinović.

Da je situacija alarmantna saglasan je i voćar Duško Tepić, koji za “Glas” kaže da pumpe sa vodom mogu pomoći, ali ne spasiti situaciju.

– Pumpama za vodu i sistemima za navodnjavanje nastojimo da održimo voće u životu i ono što je za voćku najbitnije, a to je njeno stablo. Međutim, bez kiše sve je to nedovoljno – rekao je Tepić.

Proljeće

Voćarima na ruku nije išlo ni vrijeme u proljeće.

Kako je istakao Dragoja Dojčinović, zbog izuzetno toplih dana voćke su tada ranije procvjetale, a mrazevi, koji su potom uslijedili, naštetili su pupoljcima, tako da suša koja trenutno traje lakše nanosi štetu plodovima.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender