11. 08. 2022.
Kako su nastali nazivi za rodbinu: Svekrva je prošla najgore

Kako su nastali nazivi za rodbinu: Svekrva je prošla najgore

Kako su nastali nazivi za rodbinu: Svekrva je prošla najgore

Odavno je već poznato da kod nas važi tradicija da svaki rođak ima svoje ime. Tu kompikovanu mrežu naziva od tašte i svekrve do jetrve, zeta, paše pašenog… često je teško zapamtiti, te se dešava da samo upadnemo u konfuziju kad se koristimo tim nazivima.

Međutim, ono što je posebno interesantno kada su ovi nazivi u pitanju jeste odakle oni potiču i kako su, zapravo, nastali.

Ovi nazivi koriste se već vekovima, a za mnoge nazive ne postoji objašnjenje kako su nastali.

Zaova

Zaova je muževljeva sestra, te za nju važi da zbog velike, ponekad posesivne, ljubavi prema bratu smješta njegovoj ženi ili suprotno- žena smješta zaovi, kako ne bi dijelila muževnjevu ljubav. Često se žena i zaova ne podnose, jer jedna teži da muškarca odvoji od porodice i stvori novu- svoju porodicu, dok druga teži da brata zadrži.

U našoj narodnoj tradiciji, kako lirskoj, tako i epskoj, često se ističe ljubav sestre prema bratu. Jedan od interesantnih primjera te ljubavi je i lirska narodna pjesma: Najveća je žalost za bratom.

Kod nas je ostala sačuvana i legenda, po kojoj je kasnije nastala pjesma “Bog nikome dužan ne ostaje”, a za nju je vezan i nastanak manastira Zaovine kod Požerevca.

Jelica je bila sestra lokalnih vlastelina Pavla i Radula. Pavlova supruga je bila ljubomorna na nju, zbog čega je ubila sopstveno dijete i za to optužila Jelicu. Braća su joj u to povjerovala i za kaznu su vezala sestru za četiri konja, koje su nakon toga pustili na četiri strane svijeta da je rastrgnu. Na mjestu na kome je palo njeno tijelo nastala je crkva, oko koje su kasnije braća podigla manastir, nakon što su saznali istinu i pokajali se.

Jetrve

Jetrva je naziv za supruge dva brata. Među jetrvama uvijek postoji takmičenje koja će biti bolja i koja će dobiti više naklonosti muževnjeve porodice.

Naziv jetrva asocira na riječ jetra, jer je to žena koja vam jede jetru i stvara velike muke.

Često se kaže za dvije sestre koje nisu u dobrim odnosima: Svađate se kao dvije jetrve. 

Svekrva

Svekrva je naziv za muževnjevu majku. Kako od davnina postoji mišljenje, svekrva i snaha su često u vrlo lošim odnosima. svekrva gotovo nikada nije zadovoljna izborom supruge svog sina. Takođe, za nju važi i to da se često miješa u sinovljev brak i novo domaćinstvo, te tako stvara raskol u braku.

Smatra se da je naziv svekrva kovanica nastala od: za sve kriva.

Snaha

Muževljeva porodica i rođaci suprugu svog rođaka nazivaju snajom. Snaha je prilično stara riječ u srpskom jeziku. Najvjerovatnije potiče od indoevropskog oblika snusos, koje označava neku vrstu vezivanja, stvaranja novih porodičnih odnosa. Tu tvrdnju može potkrepiti i njemačka riječ za uzicu ili vrpcu – schnur (šnur).


Zet

Ženina porodica i rođaci nazivaju supruga svoje rođake zetom. U pitanju je staroslovenska riječ, a prema nekim izvorima je nastala od riječi genh (žen), koja znači dati život.

Stric

Naziv za očevog brata potiče od indoevropskog naziva za oca – pštruo. Od njega je napravljena izvedenica, koju bismo mogli da prevedemo kao “drugi otac”.

Svastika

Osnova za naziv ženine sestre je u riječi svast. Etimološki možemo doći do riječi svak, odnosno riječi svoj. Tako da bi svastika bila svojita.

Svastika je i simbol još iz predhrišćanjske kulture i označavao je sreću i blagostanje, pa možda naziv potiče i odate, jer postoji srpska poslovica “Ko nije probao svast, ne zna šta je slast”.

(Opanak)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender