11. 08. 2022.
Nova pravila za oboljele, od danas nema kovid karantina u Austriji

Nova pravila za oboljele, od danas nema kovid karantina u Austriji

Nova pravila za oboljele, od danas nema kovid karantina u Austriji

U Austriji je od danas ukinut obavezni karantin za inficirane virusom korona, ali uz određena pravila, od kojih se neka mogu nazvati čudnim.

Uredba, koja je stupila na snagu, ukida karantin i uvodi ograničenja pristupa zaraženima, te vraća mogućnost telefonskog prijavljivanja bolovanja, ali samo za oboljele od kovida-19.

Sva lica koja su pozitivno testirana na virus korona  moraju da nose FFP2 maske u svim zatvorenim prostorima, ako je neizbježan kontakt sa licima koja nisu iz istog domaćinstva. ograničenja počinju da se primjenju na pet do 10 dana od pozitivnog rezultata i u slučaju antigenskog testa, a ukidaju se negativnim PCR testom.

I na otvorenom oni moraju da nose maske, ako ne mogu prema drugima da drže distancu od dva metra.

To znači da masku moraju da nose na ulicama sa visokom frekvencijom ljudi, kao što su trgovačke ulice, ali i u parkovima kada su gužve.

U automobilu važi obaveza nošenja maski samo ako se u njemu nalazi osoba koja nije iz istog domaćinstva.

U javnom prevozu inficirani imaju obavezu da nose FFP2 masku.

Uz obaveznu masku inficirani mogu da idu u državne ustanove, posjećuju prodavnice, manifestacije, a tako i muzeje, bioskope.

Dozvoljeno je i prisustvo na žurkama, pojseta bazenu ili restoranima, ali samo sa maskom.

Inficirani ne smiju da skaču u bazen, moraju da plivaju sa maskom, a u restoranu mogu samo da sjede noseći masku, da razgovaraju sa drugima, ali ne i da piju ili pojedu nešto.

Isto tako, uz obavezu nošenja maske, korona pozitivna lica mogu da idu na posao.

Ukoliko je radno mesto takvo da je inficirana osoba sama u prostoru ili zajedno sa drugim zaraženim, ne mora nositi masku, osim ako se ne radi o osoblju bolnica i ustanova za njegu.

Inficiranima je zabranjen pristup domovima za stare, domovima za njegu, bolnicama, banjama, obdaništima, osnovnim školama.

Od mjere zabrane pristupa su izuzeti samo zaposleni u tim ustanovama, što znači da inficirana vaspitačica može doći na posao, ali ne i zaraženo dijete.

(Tanjug)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender