02. 10. 2022.
Bez novih detalja o prevrtanju helikoptera Oružanih snaga BiH

Bez novih detalja o prevrtanju helikoptera Oružanih snaga BiH

Bez novih detalja o prevrtanju helikoptera Oružanih snaga BiH

 Istraga o prevrtanju helikoptera Oružanih snaga BiH tokom redovne letačke obuke kod Visokog i dalje traje i još nije poznat uzrok te nezgode, koja se dogodila u aprilu, rečeno je Srni u Tužilaštvu BiH.

“Predmet je u radu. Sprovode se potrebna vještačenja radi donošenja tužilačke odluke”, naveli su iz Tužilaštva BiH.

Iz Tužilaštva BiH su saopštili sredinom maja da je dežurni tužilac izdao naredbu Agenciji za istrage i zaštitu BiH i Ministarstvu zeničko-dobojskog kantona da u saradnji sa nadležnim službama Oružanih snaga BiH preduzmu istražne radnje na utvrđivanju okolnosti prevrtanja skupocjene letjelice.

Iz Ministarstva odbrane u Savjetu ministara kažu da još nisu okončane sve formalne procedure i postupci u vezi sa istragom o prevrtanju helikoptera 13. aprila.

Helikopter se 13. aprila oko 11.30 časova prevrnuo na tlu tokom redovne letačke obuke pripadnika Brigade vazdušnih snaga i protivvazdušne odbrane Oružanih snaga BiH, na poligonu za letačku obuku kod Visokog.

Iz Ministarstva odbrane u Savjetu ministara tada je saopšteno da je riječ o helikopteru “bel hjui” /Bell Huey II/ sa četiri člana posade, od kojih niko nije povrijeđen.

Taj helikopter doniran je Ministarstvu odbrane u Savjetu ministara, odnosno Oružanim snagama BiH, zajedno sa još tri ovakve letjelice, čija je primopredaja obavljena u decembru.

Prema dostupnim informacijama, ukupna vrijednost ugovora o nabavci je 38.539.378 dolara, od čega je BiH učestvovala sa 4.360.000 dolara, a preostali iznos obezbijedila je Vlada SAD.

Nakon prevrtanja helikoptera otvoreno je pitanje da li će biti uopšte moguće skupocjeni helikopter vratiti u stanje upotrebljivosti ili će se koristiti samo za rezervne dijelove. (Srna)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender