17. 08. 2022.
Bećković: Kolona od Knina do Beograda najduža koju je svijet vidio

Bećković: Kolona od Knina do Beograda najduža koju je svijet vidio

Bećković: Kolona od Knina do Beograda najduža koju je svijet vidio

Akademik Matija Bećković izjavio je da su Srbi u jednom vijeku doživjeli dvije golgote – preko Albanije u Prvom svjetskom ratu i preko Јugoslavije u trećem jugoslavenskom ratu, naglasivši da je kolona koja se po ilindanskom suncu formirala od Knina do Beograda najduža koju je svijet vidio.

On je naglasio da je u toj koloni “pobijeđeni srpski agresor” krenuo iz svojih kuća pred “pobjednicima koji su porazili tu agresorsku vojsku”.

– Vojsku koju su činila djeca u traktorima i uplakani starci i starice, kolijevke i porodilje koje doje novorođančad, pseće kućice i kućni ljubimci. Vojsku koju prate ranjenici i bosi prognanici – naveo je Bećković za Večernje novosti.

Bećković ističe da su djeca koja su tada stigla u Srbiju u kolijevkama i na majčinim grudima sada ljudi kojima ne treba ništa objašnjavati jer oni najbolje znaju šta su doživjeli.

– Neki od njih su već slavni umjetnici, sportisti, novinari i predstavljaju prave ikone u našem narodu – poručio je Bećković.

On je naveo da je svojevremeno predlagao da se postave bilbordi na kojima bi se jedna pored druge pokazala golgota preko Albanije i golgota u suprotnom pravcu – preko Јugoslavije, jedna po ledu i snijegu, a druga po ilindanskom suncu od Knina do Beograda.

– Ove dvije golgote preko Albanije i preko Јugoslavije, a naročito druga su snimljene i možemo i danas da ih gledamo. To što Televizija Beograd nije vršila direktan prenos, mnogima je najžalije. Verovatno Amerikanci imaju najbolji snimak i jedne i druge – kaže Bećković.

On je naglasio da onu srpsku golgotu od Vezirovog do Zidanog mosta, kada su Srbi krenuli na zapad, još niko ne spominje. (Srna)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender