26. 09. 2022.
Pogledajte šta sve donosi „Kočićev zbor”

Pogledajte šta sve donosi „Kočićev zbor”

Pogledajte šta sve donosi „Kočićev zbor”

 Ovogodišnji 57. po redu „Kočićev zbor” donosi mnoštvo zanimljivog sadržaja, koji će od 26. do 28. avgusta biti održani u gradu i na Manjači.

Moderniji koncept sa naglaskom na ono tradicionalno i vrijedno obilježiće ovu manifestaciju, čiji je prvi dan nazvan dan istine, drugi slobode, a treći otadžbine.

-Grad pokušava da donese bogat sadržaj tradicije i kulture i na Manjaču, gdje mu je i mjesto. Manjača, Kočić i Stričići imaju mnogo više da ponude od nekih sadržaja koji su do sada bili u prvom planu i zato upravo na autentičnu lokaciju donosimo sve one sadržaje kulturne, tradicionalne, od kuhinje, veza, kulturno-umjetničkog programa i svega što naši ljudi moraju da se upoznaju šta je to Kočić i njegova vrijednost – poručila je savjetnica gradonačelnika za kulturu i socijalnu poltiku Mirna Savić – Banjac.

Svečano otvaranje „Kočićevog zbor” biće upriličeno 26. avgusta u Parku „Petar Kočić”, kada će biti položeni vijenci na spomenik našem književniku i narodnom tribunu. Tada će biti dodijeljena i nagrada „Zmijanjče” za mlade pisce iz svih osnovnih škola u Republici Srpskoj.

U večernjim časovima biće održano veče satire kada će u Banskom dvoru nastupiti domaći književniici koji će predstaviti svoju satiru u Kočićevom duhu, a zatim i Branko Đurić Đuro sa stendap komedijom.

Drugi dan nazvan Dan slobode – donosi raznovrsne sadržaje koji će biti održani u Stričićima na Manjači.

Tako će Zmijanjska kultura i tradicija biti predstavljena na zborištu „Kod Jablana” (gradski šator). Posjetioci će imati priliku da tada učestvuju u radionici veza, druže se sa piscima, pogledaju modnu reviju Zmijanjskog veza, probaju jela tradicionalne kuhinje i sl.

Posebno zanimljiva biće i radionica kuhanja, a „Kuhinjica” će pozvati da se prijave i čitave porodice da na licu mjesta vide kako su se pripremala tradicionalna jela.

U porti manastira Gomionica biće održan književni čas, te položeno cvijeće na spomen ploču Ocu Gerasimu, a isti dan u Banskom dvoru biće održano književno veče.

Tog dana na zborištu u Stričićima biće održan prvi dio bodljavine bakova za nagradu „Jablan”.

Završnog trećeg dana, 28. avgusta u Stričićima biće održana svečana akademija, uz bogat kulturno-umjetnički program i dodjelu Kočićeve nagrade. Na zborištu će se nastaviti nadmetanje u narodnim vještinama i sportovima, učešće padobranaca i drugi dio bodljavine bakova i dodjela nagrade „Jablan”.

Pred sami početak ovogodišnjeg „Kočićevog zbora”, 24. avgusta u Beogradu u Aleji velikana će biti položeni vijenci na grob Petra Kočića i položeni vijenci na njegov spomenik u Čuburskom parku, a u večernjim časovima biće održano književno veče.

(Glas Srpske)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender