01. 10. 2022.
Tokom noći ispoštovan dogovor o prekidu vatre u Gazi, ali mjere za stanovništvo ostaju

Tokom noći ispoštovan dogovor o prekidu vatre u Gazi, ali mjere za stanovništvo ostaju

Tokom noći ispoštovan dogovor o prekidu vatre u Gazi, ali mjere za stanovništvo ostaju

 U pokušaju da se okonča trodnevni oružani sukob između Izraela i ekstremističke organizacije Palestinski islamski džihad (PIDž) u pojasu Gaze, u kojem su poginule desetine Palestinaca, sinoć u 23.30 sati po lokalnom vremenu stupio je na snagu prekid vatre.

Teška raketna vatra iz Gaze na Sderot, Aškelon, Beršebu i druge lokalne zajednice nastavljena je sve do nekoliko minuta prije 23.30, a neke rakete su ispaljene i 20 minuta nakon što je primirje stupilo na snagu, prenosi Tajms of Izrael.

 Samo osam minuta poslije 23.30 po lokalnom vremenu, za kada je bilo dogovoreno primirje između Izraela i Palestinskog islamskog džihada uz posredstvo Egipta, rakete su poletjele ka Izraelu, javili su izraelski mediji.

”Džeruzalem post” navodi da su rakete ispaljene u pravcu izraelskih naselja u blizini granice sa Gazom, čime je prekršen prekid vatre samo osam minuta poslije njegovog stupanja na snagu.

Sirene za vazdušnu opasnost noćas su se oglašavale u izraelskim gradovima u blizini granice sa Pojasom Gaze, a prema inicijalnim izveštajima, jedan projektil je oborio izraelski protivvadzušni sistem, Gvozdena kupola, iznad grada Sderot, javlja ”Tajms of Izrael”.

Zasad nema izvještaja o šteti ili povrijeđenima u napadu.

Raketiranja je bilo i nekoliko minuta prije 23.30.

U prvi mah nije bilo jasno da li je to značilo da je primirje narušeno i da će se borbe nastaviti, imajući u vidu da su se prethodne izraelske operacije u pojasu Gaze na sličan način završile prekidima vatre, u kojima je došlo do nekih razmjena vatre i nakon što je sporazum stupio na snagu.

Dogovor o prekidu vatre je ispoštovan tokom noći, međutim na snazi su i dalje ograničenja za stanovništvo iz straha od novih sukoba.

Izraelske vojne snage nisu rizikovale već su najavile da uprkos prekidu vatre do jutra ograničavaju okupljanja i aktivnosti na javni mestima i u područjima iz kojih su ispaljivane rakete.

Mediji su prenijeli da prekid vatre, uz posredovanje Egipta, uključuje i obećanje Egipćana da će se angažovati na oslobađanju nekoliko istaknutih članova PIDž koji se nalaze u izraelskom pritvoru.

Trodnevni oružani sukob u pojasu Gaze bio je najžešći izraelsko-palestinski okršaj od prošlogodišnjeg 11-dnevnog rata između palestinskog Hamasa i Izraela i poremetio je živote stotina hiljada Palestinaca dodatno doprinoseći razaranju i siromaštvu u pojasu Gaze, prenosi AP.

Palestinsko ministarstvo zdravlja saopštilo je sinoć da je broj ljudi koji su poginuli u napadima, koje je Izrael od 5. avgusta izvodio na Pojas Gaze, povećan na 41.

Dodaje se da je među žrtvama 15 djece i četiri žene.

Navedeno je da je broj ranjenih povećan na 311, ali nisu iznijeti detaljniji podaci o težini povreda.

Izrael je u petak pokrenuo vojnu ofanzivu na Pojas Gaze navodeći kao razlog neposrednu prijetnju od napada grupe Islamski džihad.

(Tanjug, Anadolija)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender