29. 09. 2022.
Poznata imena uhapšenih u akciji MUP-a Srpske

Poznata imena uhapšenih u akciji MUP-a Srpske

Poznata imena uhapšenih u akciji MUP-a Srpske

Srđan Rađević (22), Robert Radonić (53), Miloš Lukajić (33) i Davorin Popović (42) uhapšeni su akciji koju je jutros sproveo MUP Republike Srpske, saznaju “Nezavisne novine”.

Oni se sumnjiče za organizovani kriminal, odnosno promet drogama, nedozvoljeni promet akciznih proizvoda, odavanje tajnih podataka i zloupotrebu položaja ili ovlašćenja.

Akcija je pod nadzorom Tužilaštva BiH izvedena na području Gradiške i Banjaluke.

Iz MUP-a RS su ranije naveli da su u toku pretresi lokacija koje koriste osumnjičeni, a sama lica će nakon kriminalističke obrade biti sprovdena u Tužilaštvo BiH.

Dodali su da se ove mjere sprovode se u okviru akcija “Transporter” i “Storidž”.

Četiri osobe uhapšene su u nastavku akcija “Transporter” i “Storidž” koje provode policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) na području Gradiške i Banjaluke, potvrđeno je “Glasu Srpske”.

Kako saznajemo, uhapšeni su Srđan Rađević (22), Robert Radonjić (53), Davorin Popović (42) i Miloš Lukajić (33).

Prema nezvaničnim informacijama, uhapšeni Radonjić je službenik Obavještajne bezbjednosne akcije (OBA) BiH. Radonjić je i ranije hapšen po nalogu Tužilaštva BiH u okviru akcije “Transporter”. Pored njega uhapšen je i Miloš Lukajić, pripadnik Granične policije BiH.

Radonjić i Lukajić uhapšeni su zbog odavanja tajnih podataka.

Takođe, njih dvojica se dovode u vezu sa grupom Bojana Cvijetića koji je osumnjičen za trgovinu narkoticima. Cvijetić je bio savjetnik Dragana Mektića.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova RS saopštili su, navodeći inicijale osumnjičenih, da su isti osumnjičeni za više krivičnih djela.

– Slobode su lišena lica M. L, R. R, S. R. i D. P. zbog sumnje da su u proteklom vremenskom periodu kao članovi organizovane kriminalne grupe izvršili krivična djela organizovani kriminal, neovlašteni promet opojnim drogama, nedozvoljeni promet akciznih proizvoda, odavanje tajnih podataka i zloupotreba položaja ili ovlašćenja – saopšteno je iz MUP-a.

Dodaju da je akcija započeta danas pod nadzorom Tužilaštva BiH, te da su  u toku pretresi lokacija koje koriste osumnjičeni.

O hapšenju četvorke oglasilo se i Tužilaštvo BiH istakavši da je u pitanju odlučna borba protiv organizovanih struktura narko- kriminala koje djeluju u BiH i zemljama regiona.

– Tužilac za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju koji postupa u predmetima kodnog naziva “Transporter” i “Storidž”, koordinira aktivnosti sa policajcima koji djeluju na terenu – saopštili su iz Tužilaštva.

Dalje ističu da je akcija usmjerena na osobe koje su, koristeći svoj službeni položaj, pomagali osumnjičenima da ne budu otkriveni od organa gonjenja, odavanjem tajnih podataka i zloupotrebom položaja ili ovlašćenja.

– Osumnjičeni će u zakonskom roku biti predati postupajućem tužiocu, koji će ispitati osumnjičene i donijeti odluku o daljim aktivnostima – stoji u saopštenju.

Kako je “Glas” ranije pisao, u akciji “Transporter” je zaplijenjeno 303 kilograma skanka i 56 kilograma kokaina, dok je u “Storidžu” otkriveno da je kriminalna grupa početkom decembra 2020. u Gradišku dovezla 460 kilograma skanka kako bi ga preprodali u Hrvatsku, a uspjeli su u Sloveniju prokrijumčariti heroin vrijedan 38.000 evra, javlja Glas Srpske.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender