07. 10. 2022.
Duplo manja naknada za građevinsku dozvolu za izgradnju kuća u Banjaluci

Duplo manja naknada za građevinsku dozvolu za izgradnju kuća u Banjaluci

Duplo manja naknada za građevinsku dozvolu za izgradnju kuća u Banjaluci

Predložićemo odluku kojom ćemo umanjiti troškove za građevinske dozvole kod izgradnje individualnih objekata za čak 50 odsto ili više.

Najavio je ovo gradski menadžer Bojan Kresojević i naglasio da je to mjera koja treba da podstakne porodice, nešto najvažnije i nešto za šta se gradska administracija zalagala i do sada kroz sve donesene mjere.

Napomenuo je da nas na to, između ostalog, obavezuje veliki problem današnjice – odlazak mladih.

-To je pravi način kako treba da se borimo da sačuvamo Republiku Srpsku, jer zemlju ne čine niti brda niti doline nego narod koji tu živi. I zbog toga govorimo o dodatnoj mjeri koju će Grad u skladu sa svojim nadležnostima preduzeti kako bi pomogao mladim ljudima da ostanu ovdje, zasnuju porodicu i riješe svoje stambeno pitanje – poručio je Kresojević i dodao da će odluka biti predložena na prvoj narednoj sjednici gradskog parlamenta.

Napomenuo je da je to važno i sada u ovo vrijeme kada su cijene gradnje znatno skuplje, kako bi sugrađanima bilo olakšano plaćanje građevinske dozvole.

-Na ovaj način Grad se odriče svojih prihoda u iznosu od više od pola miliona KM, ali smatramo da tako treba jer džaba nam budžet bez naroda – zaključio je Kresojević.

Podsjećamo, istovremeno kako bi omogućili velikom broju sugrađana da besplatno i jednostavno legalizuju svoju kuću Grad je pokrenuo i inicijativu za izmjenu Zakona o legalizaciji, prema kojoj bi se stambeni objekti građeni do 2004. godine smatrali legalnim. Dakle, legalizacija bi bila potpuno besplatna i jednostavna.

U Banjoj Luci je minimalno 10.000 domaćinstava koji traže da legalizuje svoju kuću i računajući da imaju po četiri ili pet članova domaćinstva, to je oko 50.000 građana koji žele da legalizuju svoju kuću, navode iz Gradske uprave.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender