29. 09. 2022.
Koštalo ih političko oglašavanje: DNS zbog Nešića kažnjen sa 3.500 KM

Koštalo ih političko oglašavanje: DNS zbog Nešića kažnjen sa 3.500 KM

Koštalo ih političko oglašavanje: DNS zbog Nešića kažnjen sa 3.500 KM

Centralna izborna komisija BiH kaznila je danas četiri politička subjekta zbog plaćenog političkog oglašavanja, koje je, prema Izbornom zakonu BiH, zabranjeno prije početka izborne kampanje.

DNS je kažnjen u tri slučaja, dok je u jednom slučaju kažnjen SDP.

Kada je riječ o DNS, jedna od kazni se odnosi na objave Nenada Nešića, predsjednika ove stranke, zbog kojih je stranka kažnjena s 3.500 KM, a stranci je naloženo da upozori Nešića da sporne objave skloni s svoje Fejsbuk stranice.

Druga kazna odnosi se na Aleksandra Glavaša, kandidata ove stranke za Predstavnički dom BiH, i u visini je od 4.000 KM, takođe zbog plaćenog političkog oglašavanja na Fejsbuku prije početka izborne kampanje, a treća se odnosi na Marka Kubatliju, kandidata DNS za Narodnu skupštinu Republike Srpske, u visini od 3.000 KM.

U obrazloženju je navedeno da je ova stranka već kažnjavana zbog plaćenog političkog oglašavanja.

SDP je kažnjen sa 1.700 KM zbog plaćene političke objave Belmina Zukana, kandidata ove stranke za parlament FBiH.

– Prema odredbama člana 16.14 stav Izbornog zakona BiH zabranjeno je vođenje plaćene izborne kampanje putem elektronskih i printanih medija, ili bilo kojeg oblika plaćenog javnog oglašavanja, osim održavanja internih skupova organa i statutarnih tijela političkih subjekata, u periodu od dana raspisivanja izbora do dana službenog početka izborne kampanje. U skladu s uputstvom o rokovima i redoslijedu izbornih aktivnosti za opšte izbore 2022. godine službeno izborna kampanja počinje 2. septembra i traje do početka izborne ćutnje, odnosno do 1. oktobra 2022. godine do sedam sati – pojašnjeno je u CIK, prenose Nezavisne.

Oni su istakli da odluke CIK BiH nisu pravosnažne i da se na njih može uložiti žalba Apelacionom odjelu Suda BiH u roku od dva dana od dana prijema odluke, prenosi Srpskainfo.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender