02. 10. 2022.
Radnicima regres od 100 KM tokom šest mjeseci: Kompromis sindikata i uprave ŽRS

Radnicima regres od 100 KM tokom šest mjeseci: Kompromis sindikata i uprave ŽRS

Radnicima regres od 100 KM tokom šest mjeseci: Kompromis sindikata i uprave ŽRS

Sindikati i Uprava Željeznica Republike Srpske, pronašli su kompromisno rješenje. Umjesto traženog linearnog povećanja plata u iznosu od 150 maraka, dogovor je da u narednih šest mjeseci svi zaposleni primaju regres od 100 maraka.

U narednih šest mjeseci 1.985 radnika Željeznica Republike Srpske primaće regres u iznosu od 100 maraka. Predstavnici sindikata, postignutim dogovorom su djelimično zadovoljni, prenosi RTRS.

– Ovim regresom od 600 maraka u šest mjeseci će dobiti svi radnici – rekao je predsjednik Samostalnog sindikata održavanja šinskih vozila. Goran Čamdžić

Predsjednik Samostalnog sindikata saobraćajno-transportne djelatnosti Zlatko Marin naglasio je da će vidjeti šta će nakon tih šest mjeseci, jer dolazi nova godina i donosi se novi budžet.

– Uradićemo i kolektivni ugovor, vidjećemo zavisi od prihoda – dodao je Marin.

Sredstva za isplatu regresa su već obezbijeđena u budžetu preduzeća, posljedica je to povećanja prihoda od realizovanih usluga prevoza energenata.

– Imamo obezbijeđena sredstva za isplatu ovih sredstava. Nastojaćemo u narednom periodu da povećanjem prevoza novih roba, novih prevoza da ispunimo ove zadatke, da napravimo preduslove da to bude trajna aktivnost u narednom periodu – istakao je, v.d. generalnog direktora Željeznica Republike Srpske Željko Radić.

Resorni ministar Nedeljko Ćorić naglašava da ŽRS bilježe dobre poslovne rezultate tokom ove godine. Plan je da se od Nove godine iznos koji će zaposleni u narednih šest mjeseci primati kao regres ugradi u plate.

– Radnicima Željeznica su već povećane plate ove godine. Ovdje postoji samo jedan problem što su željezničari, unazad godinama, njihov status je urušavan i ne možemo ga mi baš značajno popraviti za dvije – tri godine – rekao je ministar saobraćaja i veza Republike Srpske.

U toku mjeseca biće pokrenut i javni oglas za dobrovoljni odlazak u penziju zaposlenih sa smanjenom radnom sposobnosti uz stimulativnu otpremninu, što će omogućiti prijem novih adekvatnih radnika.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender