07. 10. 2022.
Večeras nebeski spektakl, stiže kiša meteora

Večeras nebeski spektakl, stiže kiša meteora

Večeras nebeski spektakl, stiže kiša meteora

Kiša meteora poznata je kao Perseidi ili Suze Svetog Lavrentija, pojavljuje se u sazvježđu Persej, po čemu je i dobila ime. Astronomi procenjuju da će se kiša meteora najbolje vidjeti u noći 12. na 13. avgust, ali ne iz gradova, zbog previše svjetla i zagađenja.

Od 9. do 13. avgusta, moći ćemo tokom noći da vidimo svjetlosne tragove na nebu – meteorske kiše. Samo podsjećaju na kišu jer iznad nas proleti i do 80 meteora na sat. Ali da bi se u potpunosti uživalo u ovoj neobičnoj pojavi, važno je odakle ćemo je gledati.

Astronomi ovu nebesku kišu pažljivo prate pa promjene unose u tabelu koja se svakodnevno ažurira.

Kako nastaju meteorske kiše
Komete koje prolaze kroz Sunčev sistem, naročito kada se nađu u blizini Sunca, za sobom ostavljaju čestice pod nazivom meteroidi.

Te čestice onda ulaze u našu atmosferu, potom i sagorijevaju. Nebeska kiša nas podsjeća na zvijezde padalice, koje paraju nebo ostavljajući tragove svjetlosti.

Meteorski roj poznat pod nazivom Perseidi dolazi od komete Svift-Tatl, čija orbita može biti u najudaljenijoj tački od Sunca, kada seže do iza Plutona, a najbliža relativno blizu Zemlje. Putanju oko Sunca kometa pređe za 133 godine.

Kada kometa Svift-Tatl priđe Suncu, njegova toplota je zagrije i omekša, pa na svojoj putanji pušta čestice i stvara meteorski roj Perseida, što je poslednji put zabilježeno 1992. godine, javlja Sputnik.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender