29. 09. 2022.
Ruždi na respiratoru i ne može da govori

Ruždi na respiratoru i ne može da govori

Ruždi na respiratoru i ne može da govori

Čuveni pisac Salman Ruždi /75/, koji je juče napadnut u Njujorku uoči tribine, priključen je na respirator nakon višečasovne operacije i ne može da govori, saopštila je danas policija.

Ruždi je napadnut juče nožem u amfiteataru Instituta “Čotakva” u Njujorku, nakon čega je helikopterom prebačen u bolnicu gdje je operisan.

– Vijesti nisu nimalo dobre. Ruždi će, najvjerovatnije izgubiti oko, isječeni su mu nervi u ruci, a oštećena mu je i jetra – rekao je Ruždijev predstavnik Endrju Vajli.

Napad se dogodio uoči predavanja kojeg je pisac trebao da održi u Institutu u zapadnom Njjuorku pred više stotina ljudi.

Među učesnicima predavanja bio je i ljekar koji je pomogao Ruždiju do dolaska hitne pomoći. Voditelj programa, Henri Ris, zadobio je lakše povrede glave.

Članovi obezbjeđenja uhapsili su napadača koji je identifikovan kao Hadi Matar /24/ iz Nju DŽerzija.

Policija radi sa saveznim vlastima kako bi se utvrdio motiv napada na pisca i nije objavila koje je oružje upotrebljeno.

Savjetnik za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće DŽejk Saliven incident je opisao kao “užasavajući” i zahvalio građanima i pripadnicima Službi za vanredne situacije što su veoma brzo pomogli Ruždiju.

Ruždi je rođen u Indiji i sa porodicom se preselio u Britaniju.

Njegova knjiga “Satanski stihovi” zabranjena je u Iranu od 1988. godine, a mnogi muslimani smatraju je blasfemičnom. Godinu dana kasnije tadašnji iranski ajatolah Homeini proglasio je fetvu kojom poziva muslimane na ubistvo Ruždija. (Srna)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender