01. 10. 2022.
Nove novčanice od 200 KM od srijede u opticaju

Nove novčanice od 200 KM od srijede u opticaju

Nove novčanice od 200 KM od srijede u opticaju

 Centralna banka BiH najavila je da će od srijede, 17. avgusta, pustiti u opticaj novčanice konvertibilne marke u apoenu od 200 KM, dodatno štampane u ovoj godini, ali i istakla da to “nema inflacioni efekat”.

Štampanje je izvršeno u skladu sa redovnim aktivnostima Centralne banke BiH čiji je cilj da obezbijede dovoljno novčanica odgovarajuće apoenske strukture za potrebe gotovinskog prometa u BiH, saopšteno je iz Centralne banke.

Novo izdanje novčanica zamijeniće u opticaju one iz prethodnih izdanja koje će zbog dotrajalosti biti povučene iz opticaja.

Novčanice prethodnih izdanja čiji je kvalitet zadovoljavajući u skladu sa standardima Centralne banke BiH i dalje će ostati u opticaju kao zakonsko sredstvo plaćanja.

Osnovna obilježja novčanica štampanih u 2022. godini ostaju ista kao i na novčanicama prethodnog izdanja, s tim što je na novom izdanju naznačena brojčana oznaka “2022” kao godina štampanja apoena i potpis guvernera Centralne banke – Senad Softić.

Štampanje novih količina novčanica konvertibilne marke nema inflacioni efekat, jer nijedna KM neće biti puštena u opticaj bez poštivanja principa valutnog odbora, što znači da svaka izdata konvertibilna marka ima pokriće u stranoj valuti po fiksnom kursu, ističe se u saopštenju.

Novčanice će u opticaj biti puštene sukcesivno, odnosno prema potrebi, posredstvom glavnih jedinica i filijala Centralne banke BiH.

(Srna)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender