01. 10. 2022.
Različiti aršini: Svi sarađuju s SDA, ali su jedni “patriote”, a drugi “bakirovci”

Različiti aršini: Svi sarađuju s SDA, ali su jedni “patriote”, a drugi “bakirovci”

Različiti aršini: Svi sarađuju s SDA, ali su jedni “patriote”, a drugi “bakirovci”

Iako do održavanja izbora ima još mjesec i po dana, a predizborna kampanja zvanično nije ni počela, stranke iz vlasti i opozicije već su počele pregovore o koalicijama i formiranju vlasti na nivou BiH.

To su prethodnih dana otkrili pojedini politički lideri iz Republike Srpske i Federacije BiH, optužujući svoje političke protivnike za pravljenje dogovora “iza kulisa”.

Prvi je sa takvim tvrdnjama u javnost nedavno izašao predsjednik DNS, Nenad Nešić, prozivajući lidera PDP, Branislava Borenovića, da je sa Bakirom Izetbegovićem i SDA počeo da pravi “dilove” oko formiranja nove vlasti na bh. nivou.

– Ko je išao kod Bakira Izetbegovića da dogovara vlast nakon izbora? Ti ili ja? Da li sam ja tebe ili ti mene pitao hoće li poslanik DNS biti peti poslanik nakon oktobra, da formiramo Savjet ministara sa SDA – pitao je Nešić Borenovića u jednom od posljednjih “okršaja saopštenjima” lidera dve stranke.

U navedeni obračun nepozvan se umiješao i predsjednik SNSD, Milorad Dodik, koji je preko Tvitera poručio da nije iznenađen Nešićevim tvrdnjama o tome kako lider PDP dogovara formiranje nove vlasti sa Izetbegovićem i SDA.

Sad je potpuno jasno ko s kim i šta dogovara. Toliko o Borenovićevom Bakiru – naveo je Dodik.

Međutim, da se pregovori o formiranju vlasti s najvećom bošnjačkom strankom odvijaju i sa druge strane, te da su oni već poprilično odmakli, otkrio je lider stranke Narod i Pravda, Elmedin Konaković.

On je u nedavnoj izjavi za N1 ustvrdio kako ima provjerene informacije iz diplomatskih i međunarodnih izvora da su SDA, HDZ i SNSD, prema njegovim riječima, već dogovorili nastavak koalicije nakon izbora u oktobru.

Politički analitičar Tanja Topić za Srpskainfo kaže da je svima vidljivo da vladajuće političke partije u Srpskoj, prvenstveno SNSD, već godinama uspješno sarađuju s SDA i formiraju zajedničku vlast na nivou BiH sa strankom Bakira Izetbegovića.

Zbog toga joj, kako ističe, nije jasno zbog čega partije iz opozicije imaju potrebu da se na bilo koji način pravdaju zbog toga što su nekad bile ili, pak, sada pokušavaju da prave novu vlast na nivou BiH sa strankama koje pobijede na izborima u Federaciji.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Političke partije na vlasti u Srpskoj se veoma cinično ponašaju kada je riječ o saradnji sa SDA. Naime, SNSD već godinama sarađuje u koaliciji sa strankom Bakira Izetbegovića na nivou BiH, istovremeno stvarajući spin prema kojem su, kada to rade SDS i PDP, oni najveći izdajnici srpskog naroda i interesa Republike Srpske. S druge strane, kada oni decenijama vladaju zahvaljujući tom savezu, onda su oni najveći branioci i zaštitnici srpskog naroda – kaže Topićeva.

Ona ističe da se tu radi o klasičnoj politici dvostrukih aršina i matrici po kojoj se, kako navodi, targetiraju tobožnji izdajnici, a ističe značaj takozvanih patriota.

– To traje već jako dugo, tako da je postalo sastavni dio i opšteprihvaćeno mjesto u političkoj svakodnevici. Ono što negdje ostavlja upitnik nad glavom jesu pitanja zašto građani nisu prepoznali tu vrstu manipulacije, da li uopšte razmišljaju na taj način ili se ponašaju kao guske u magli? Zašto se, na kraju, opozicija uopšte tako uporno brani od te vrste optužbi, odnosno od stvari koje su vidljive golim okom – naglašava Topićeva.

Da je saradnja na nivou BiH, odnosno prirodno formiranje Savjeta ministara sa pobjedničkim strankama iz Federacije postala pogodan poligon u Srpskoj za prikupljanje političkih poena i dokazivanje vlastitog “patriotizma”, odnosno “izdajništva” druge strane, prvi je “provalio” upravo SNSD.

Iako je ta stranka neuporedivo više vremena provela u vlasti na nivou BiH zajedno sa SDA od njihovih političkih oponenata iz SDS i PDP, oštrica predizborne kampanje SNSD iz 2018. godine bila je usmjerena na navodno izdajništvo ministara iz SDS i PDP u sazivu Savjeta ministara od 2014. do 2018, kao i tobožnjem neradu tadašnjeg srpskog člana Predsjedništva BiH, Mladena Ivanića.

Iako niko od predstavnika SNSD nije mogao navesti nijedan konkretan primjer “izdaje” Ivanića ili ministara iz SDS i PDP, matrica o “bakirovcima”, sarajevskim “sećijašima” i “izdajnicima”, koji su napravili koaliciju s SDA, očigledno se primila kod velikog broja birača na opštim izborima 2018.

Međutim, kad je SNSD, zajedno sa svojim koalicionim partnerima iz Srpske, nakon pobjede na navedenim izborima upravo s SDA, kao pobjedničkom strankom u FBiH, formirao Savjet ministara, tu se više nije radilo o koaliciji, već o “matematici” i “tehničkoj saradnji”. “Bakirovce”, “sećijaše” i “izdajnike”, odjednom su zamijenili srpski “reprezentativci”.

Sarajevski novinar i publicista, Nedžad Latić, za Srpskainfo kaže da je potpuno normalno da sve političke partije, iako do izbora ima još prilično vremena, pokušavaju da ostvare prve kontakte i “ispipaju puls” drugih stranaka za pravljanje mogućih koalicija koje će dovesti do formiranja nove vlasti.

FOTO: FACE TV/YOUTUBE/SCREENSHOT

– To što je Konaković rekao da ima pouzdane informacije o dogovoru SDA, HDZ i SNSD o nastavku koalicije, ja mu apsolutno vjerujem. Ta koalicija se pokazala kao najčvršća u postdejtonskoj BiH. S druge strane, mislim da se nedovoljno radi na saradnji opozicionih stranaka iz Republike Srpske i Federacije BiH koje bi, prema nekim procjenama, mogle da imaju većinu u parlamentu BiH nakon predstojećih izbora – kaže Latić.

ODNOS SA DŽAFEROVIĆEM

Jedan od najupečatljivijih primjera dvostrukih aršina, kad je u pitanju saradnja s SDA, jeste odnos predstavnika SNSD u zajedničkim institucijama BiH prema visokom funkcioneru SDA, Šefiku Džaferoviću. Naime, u vrijeme kad je SNSD bio opozicija u parlamentu BiH, njegovi poslanici bojkotovali su sjednice Predstavničkog doma zbog toga što se na njegovom čelu nalazio Džaferović, za koga se tvrdilo da je učestvovao u ratnim zločinama nad Srbima. Međutim, Džaferovićeva kontroverzna prošlost ostavljena je po strani kad je u Predsjedništvo BiH, zajedno s njim, sjeo lider SNSD Milorad Dodik.

(Srpskainfo)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender