07. 10. 2022.
Dodik: Turkovićeva pokušava da napravi dodatni metež, BiH je besmislena i podijeljena

Dodik: Turkovićeva pokušava da napravi dodatni metež, BiH je besmislena i podijeljena

Dodik: Turkovićeva pokušava da napravi dodatni metež, BiH je besmislena i podijeljena

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas da nema niti jedne formalne odluke kojom bi se BiH priključila globalnoj inicijativi SAD u vezi sa Ukrajinom, ističući da ministarka inostranih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković time samo pokušava da napravi dodatni metež.

Ona je neovlaštena za tako nešto. Spoljnopolitička pitanja su u isključivoj nadležnosti Predsjedništva BiH, koje nije zauzelo taj stav. Pričao sam i sa predsjedavajućim Savjeta ministara Zoranom Tegeltijom i na Savjetu ministara nema tako nešto – rekao je Dodik.

Dodik je istakao da je riječ o ličnom mišljenju ministra inostranih poslova u Savjetu ministara, pojašnjavajući da je napravljena priča da, ukoliko Turkovićeva nešto kaže, da je to stav BiH, što nije tačno.

– Nema niti jedne formalne odluke da se BiH pridružila i sankcijama prema Rusiji, pa neće se pridružiti niti prema ovom. Ona može da daje svoje stavove – rekao je Dodik.

Istakao je da takva situacija samo pokazuje koliko je BiH besmislena, podijeljena i nema organe koji funkcionišu.

– Sve je to karikatura i ona očigledno ignoriše sve to. Oni najbolje ruše BiH. Za takvu priču nema saglasnosti na Predsjedništvu i neće je ni biti – istakao je Dodik.

U današnjem saopštenju Ministarstva spoljnih poslova u Savjetu ministara navodi se da se “BiH priključuje globalnoj inicijativi SAD protiv privođenja i deportacije osoba na teritoriji Ukrajine pod kontrolom Ruske Federacije”, na poziv državnog sekretara SAD Entonija Blinkena.

– Pridružujemo se osudi aktivnosti takozvane operacije filtracije za pritvaranje i prisilnu deportaciju ukrajinskih civila u Rusiju – precizira se u saopštenju.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da Njemačka ne može u BiH da ima povjerenje Srba i Republike Srpske, imajući u vidu ranije usvojenu rezoluciju u Bundestagu, koja govori da treba promijeniti politički sistem i sve koncentrisati na nivou BiH, te ukinuti entitete.

Komentarišući dolazak njemačkih vojnika u BiH u sastavu operacije Altea, Dodik je rekao da Srbi ne odlučuju o tome ko čini taj sastav, ne mogu ništa da urade i mogu samo da imaju svoje mišljenje.

– Imajući u vidu, pogotovo u posljednje vrijeme, politiku Njemačke koja se odrazila kroz pitanja njihove rezolucije u Bundestagu koju su donijeli, mi ne možemo da imamo povjerenje u tu vojnu strukturu i da je ovo isključivo vezano za taj segment. Imajući u vidu da je tom rezolucijom Bundestaga rečeno da se zadire u ustavno-pravni poredak, to je tipično miješanje u stvari jedne zemlje – rekao je Dodik.

Dodik je istakao da je protiv dolaska njemačkih vojnika u BiH.

– Ako to nešto i znači, ali očigledno ne može se zaustaviti. Ukazivaćemo na ove sve momente i elemente zašto sam protiv. Njemačka ovdje, ne samo zbog istorijskih, nego i aktuelnih pristupa BiH, apsolutno ne može da ima povjerenje nas Srba i Republike Srpske, imajući u vidu ranije usvojenu rezoluciju u Bundestagu, koja govori o tome da treba promijeniti politički sistem i treba sve koncentrisati na nivou BiH, ukinuti entitete i mi ne možemo da imamo povjerenje i da damo podršku takvoj politici Njemačke i njenom prisustvu ovdje – naveo je Dodik.

Prvi vojnici njemačkog vojnog kontingenta u operaciju Altea stigli su juče, a ostatak će biti raspoređen u fazama. (RTRS)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender