07. 10. 2022.

Pandurević: Alumina – ćutnja udružene kriminalne grupe

Dragi prijatelji, već je dvadesetak dana, od kako se kao nestali vode premijer RS Radovan Višković, ministarka finansija Zora Vidović, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednica RS Željka Cvijanović i pravobranilac Milimir Govedarica. Iako, prvenstveno radnici „Alumine“, stanovnici Birača, traže odgovore na pitanja o nezakonitoj prodaji „Alumine“ fočanskom „Pavgordu“, nabrojani funkcioneri ćute, saopštila je Pandurevićeva.

Prema njenim riječima, prosta logika kaže da, ako je sve zakonito, čisto, nemaju razloga da izbjegavaju odgovore.

– Ćutnja je priznanje krivice za ovo (ne)djelo – poručuje Pandurevićeva.

Navodi da je „Alumina“ javno dobro i da postoji javni interes da sve informacije o njenoj prodaji budu dostupne, a da Vlada RS kao servis građana, ima i zakonsku obavezu da te informacije objavi. Pandurević kaže da je mnogo pitanja na koja nadležni trebaju dati odgovor:

– Dragi premijeru Viškoviću i ministarko Vidović:  To što vi odbijate da objavite ponudu „Metal investments SA“ iz Ženeve za otkup duga FG „Birač“, ne znači da se ona može i sakriti! Objaviću je ja i poslati onima koji su nadležni da sve istraže. Čime ste i čijim interesima bili vođeni kada ste slagali da imate bankarsku garanciju „Nove banke“ za otkup potraživanja FG „Birač“. Lažnu garanciju, kao udružena zločinačka grupa, smislili ste kao eliminatorni kriterijum za ostale kompanije – kaže Pandurevićeva.

Ministra unutrašnjih poslova, Dragana Lukača, pita odakle „Pavgordu“ 65 miliona KM kada su njegove kratkoročne obaveze 70 miliona, a prošlogodišnja dobit tri miliona.

– Zašto ne istražite porijeklo tog novca? Na osnovu kojeg zakona ste prodali tuđa potraživanja koja Vlada RS ne može prodati? Zakon o obligacionim odnosima, njegov član 436. zabranjuje prenos potraživanja „koje se po svojoj prirodi protivi prenošenju na drugog“, a to su porezi, doprinosi i druga davanja. Pravobranilac Govedarica treba da odgovori na osnovu kojeg zakona je odobrio ove kriminalne ugovore – navodi se u saopštenju SDS.

Pandurevićeva predstavnike vlasti pita o kakvom patriotizmu oni govore kada najznačajniji resurs na istoku Srpske, vrijedan više od 600 miliona KM, potpuno nezakonito, prodaju za 42 miliona KM i to preduzeću koje je uništilo sve firme koje je privatizovalo.

– Zvorničani mi kažu da od „Alumine“, što direktno, što indirektno, živi 15.000 porodica. Uništavate 15.000 porodica, zarad sitnog ličnog šićara. Gladne „patriote“ sram vas bilo! Budite sigurni da ćete i na pravom mjestu imati priliku reći da se branite ćutnjom – istakla je Pandurevićeva, navodi se u saopštenju za javnost koje je poslato svim medijima.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender