01. 10. 2022.
Potpisana deklaracija: Banja Luka se pridružila inicijativi “Opštine bez brana”

Potpisana deklaracija: Banja Luka se pridružila inicijativi “Opštine bez brana”

Potpisana deklaracija: Banja Luka se pridružila inicijativi “Opštine bez brana”

Gradonačelnik Draško Stanivuković potpisao je deklaraciju, kojom se Grad Banja Luka pridružio inicijativi „Opštine bez brana“.

Deklaracija je potpisana nakon sastanka sa predstavnicima Centra za životnu sredinu, koji je ujedno član Koalicije za zaštitu rijeka BiH.

– Potpisivanje ove deklaracije predstavlja potvrdu strateškog opredjeljenja Grada Banje Luke da sačuva svoju prirodu i svoja prirodna bogatstva, a prije svega da sačuva Vrbas kao simbol našeg grada. Svakom izgradnjom brane narušava se prirodan riječni tok, što može uništiti biljni i životinjski svijet, stoga je naša obaveza da pokažemo odgovornost i na ovaj način zaštitimo ono što imamo, posebno u eri sveopšteg neodgovornog ophođenja prema prirodi – poručio je gradonačelnik.

Gradonačelnik je istakao da su u proteklom periodu započeti značajni projekti, koji su usmjereni na očuvanje životne sredine ali i na očuvanje Vrbasa.
Kako je kazao, Gradska uprava aktivno radi na rješavanju problema odvodnje i prečišćavanja otpadnih voda na teritoriji grada, što je prioritet i najveći infrastrukturni projekat u posljednjih nekoliko decenija.

-Osim toga aktivno radimo na urbanoj mobilnosti i upotrebi alternativnih prevoznih sredstava, jačamo biciklističku infrastrukturu, gradimo najveći gradski park, sproveli smo i najveću sadnju i donosimo niz odluka usmjerenih upravo na očuvanje životne sredine i takvu praksu nastavićemo i u narednom periodu – zaključio je on.

-Potpisivanjem ove deklaracije, Banja Luka je još jednom pokazala opredjeljenje da sačuva svoje rijeke od štetnih projekata, u ovom slučaju od izgradnje malih hidroelektrana. Prema Prostornom planu Republike Srpske, kanjon i klisura Vrbasa su planirani da budu zaštićeno područje i Centar za životnu sredinu planira da pokrene inicijativu za ovim vidom formalne zaštite i nadam se da ćemo u realizaciji ovih planova opet dobiti podršku grada. Proglašenjem zaštićenog područja trajno bismo zaštitili ovu rijeku“, istakla je Jelena Ivanić iz Centra za životnu sredinu, te podsjetila da je Grad Banja Luka već dva puta u prethodnom periodu izjasnio da je protiv izgradnje planiranih velikih hidroelektrana na rijeci Vrbas, navode iz Gradske uprave.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender